DRUŠTVONASLOVNA

Provjera diploma nemoguća, novinarska istraživanja uzaludna

Male su, gotovo nikakve šanse da nadležne institucije u Republici Srpskoj ili javne ustanove pojedinačno uđu u posao provjere diploma zaposlenih u tim institucijama. To brani Zakon o zaštiti ličnih podataka a provjera diploma može biti urađena samo selektivno uz prethodnu prijavu osnova sumnje da odredjeno lice ima lažnu diplomu.

“Ne postoji način da ja ili bilo ko od nas bez načina na koji je to zakon propisao provjeravamo sve diplome. To bi bilo prije svega vrlo opasno, sve ljude stavljati u isti koš. Ne, mi nemamo problem da ukoliko neko ima osnovanu sumnju dojavi organima koji se time bave ili ukaže čak i nama u ministarstvu da ima osnovanu sumnju da neko ima lažnu ili neodgovarajuću diplomu da se onda konsultuju institucije zadužene za provjeru pa da se to provjerava. Odgovornost nije samo na institucijama. I onaj ko donosi javnu ispravu koja je lažna takodje ima odgovornost kao i onaj ko ima saznanje da neko ima lažnu ispravu…”- kaže ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

Institucije, dakle, očekuju da onaj ko ima saznanja o tome da određeno lice ima lažnu diplomu to saznanje prijavi jer je svako ko ima saznanje o počinjenom krivičnom djelu obavezan da to prijavi.

Veći problem od provjere lažnih diploma, koje se ipak mogu provjeravati samo selektivno i po konkretnoj prijavi, predstavlja nemogućnost provjere diploma koje su stečene na zakonit način kod akreditovanih ustanova. U prevodu, ukoliko je neko stekao diplomu na nekoj od akreditovanih ustanova nema potrebe za brigu bez obzira na način i vrijeme sticanja diplome i stečeno stvarno znanje.

“Ja nemam zaista probleme sa provjerom diploma, evo predlažem da se ide prvo sa mojim diplomama medjutim mi moramo razlikovati nekoliko stavri. Kada se radi o falsifikovanju diploma to je krivično djelo i svako ima mogućnost da ukoliko ima saznanje o počinjenju krivičnog djela podnese prijavu nadležnom tužilaštvu ili policiji i dalje da se ta stvar procesuira. Mi ne možemo govoriti o lažnim diplomama ukoliko je neko stekao diplomu na zakonit način od strane licencirane ustanove iz RS ili van RS. Način na koji je neko sticao diplomu to je već druga stvar.”-rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

Nedavno je portal Info radar objavio istraživačku priču o diplomi ministra Petra Đokića u kojoj je navedeno da ministar Đokić ne posjeduje diplomu beogradskog ekonomskog fakulteta za koji tvrdi da ga je završio. Novinari tog portala su ušli u arhivu fakulteta u Beogradu u kojoj nema ministra Đokića kao svršenog studenta.

U ozbiljnim državama nakon objavljene priče ukoliko za tim postoji potreba reaguju nadležne institucije a ne očekuje se od novinara da nakon što su istražili i objavili priču još i prijavljuju krivično djelo iako novinari kao i svaki drugi građanin na to ima pravo ali i obavezu. Smatra se da je novinar svoj posao završio objavljivanjem priče.

“Tužilaštvo je dužno da reaguje ex oficio. Zašto tužilaštvo to ne radi ja zaista ne znam niti je to moja nadležnost”-rekao je odgovarajući na novinarska pitanja ministar Srđan Rajčević.

Novinar Almedin Šišić koji je objavio priču o diplomi ministra Đokića za Gerila info kaže da ga nakon objavljivanja priče niko od nadležnih nije kontaktirao po bilo kom osnovu.

“Niko me nije kontaktirao, pokušavao sam na telefon da dobijem i ministra Đokića nije se javljao. Mislio sam da će barem neko da reaguje na ovaj ili onaj način, budući da se radi o iznimno ozbiljnoj stvari međutim pojeo vuk magarca kao i sa većinom toga što novinari otkriju.”- rekao je novinar Almedin Šišić.

 

 

Comment here