DRUŠTVONASLOVNA

Protest u Velikoj Kladuši: Zahtjevamo deblokadu GP Maljevac, ugroženi su naši životi!

FOTO: GERILA.info

Članovi Udruženja privrednika Velike Kladuše i veliki broj građana okupili su se danas na protestu u centru tog grada, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog zatvorenog Graničnog prelaza Velika Kladuša – Maljevac na kojem se i danas nalaze migranti, javio je reporter BHRT-a.

Okupljeni su potom održali mirnu protestnu šetnju kroz grad.

Na trg ispred robne kuće došla je i nekolicina migranata, koji su se interesovali šta se dešava.

Okupljeni građani su poručili kako današnji protest nije protest protiv migranata, već apel nadležnima da što prije riješe situaciju s migrantima u Velikoj Kladuši, ali i na području cijelog Unsko-sanskog kantona.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Velike Kladuše Ibrahim Đedović izjavio je da je njihov jedini zahtjev da se pomenuti prelaz deblokira, kako bi se mogli vratiti normalnom životu, a da nadležni dalje rješavaju probleme migranata. “Ugroženi su i naši životi i naša privreda”, rekao je Đedović.

On je podsjetio da su predstavnici privrednika jučer razgovarali s migrantima. Spremni su im, kaže, pružiti pomoć, nudili su im smještaj i materijalnu pomoć, ali su migranti odlučni u namjeri da do daljnjeg ostanu na Graničnom prelazu Maljevac.

Protest u Velikoj Kladuši protiče mirno. Nije zabilježeno prisustvo većeg broja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Tu je tek nekolicina redara koji osiguravaju skup.

Protest je najavljen Graničnoj policiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Granična policija je uputila zvanične dopise Ministarstvu unutrašnjih poslova USK i Međunarodnoj organizaciji za migrante (IOM) od kojih traži da se izjasne kako se migranti sa Graničnog prelaza Velika Kladuša – Maljevac mogu izmjestiti i gdje, ali odgovora još nema.

www.bhrt.ba

Comment here