DRUŠTVONASLOVNAPOLITIKA

Protest u Sarajevu, VSTS ne haje već imenuje sudije iz afera iz prethodnih godina

Oko 1000 građana Bosne i Hercegovine okupilo se danas na protesu ispred Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Na proteste je, nakon što je u javnost procurio snimak na kojem se vidi predsjednik VSTS BiH Milan Tegeltija kako sa još dva lica od kojih je jedno inspektor SIPA razgovara o određenom predmetu u jednoj banjalučkoj kafani, pozvao Dragan Mektić ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine. Okupljeni građani zbog afere “Potkivanje” traže između ostalog i ostavku predsjednika VSTS Milana Tegeltije ali i kompletnog VSTS. Tegeltija je u nekoliko navrata prethodnih dana izjavio kako ne misli da je učinio ništa nemoralno a u njegovu odbranu je djelimično stao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je rekao da iako ne može garantovati za bilo koga smatra da je Tegeltija u posao u VSTS ušao časno. Dodik je, doduše, već najavio da će se prema aferi “Potkivanje” odnositi kao prema napadu “podzemnog bošnjačkog Sarajeva” prema “srpskim kadrovima” u Sarajevu.

“U pravosudnim institucijama je ovladao kriminal, korupcija, nepotizam. Zato mislim da je jedina šansa, jedini način da narod u ovoj državi kroz demokratski pritisak riješi i uzme stvar u svoje ruke. Hoćemo pravnu državu, a to je da lopovi, tajkuni i kriminalci koji su na odgovornim pozicijama budu bezuslovno procesuirani. Hoćemo pravnu državu”– rekao je ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas novinarima i okupljenim građanima ispred Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Prisutnima se obratio i otac stradalog mladića Dženana Memića. Na proteste je iz Banjaluke stiglo stotinjak članova grupe “Pravda za Davida”. Građani su nosili transparente na kojima piše “Pravda”, “Tegeltija ostavka”…

Milanu Tegeltiji podršku su prethodnih dana dali ostali članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Herecgovine. Inače, danas, dok su trajali protesti VSTS je imenovao Vladimira Špoljarića za predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu a Centar za istraživačko novinarstvo je tim povodom ponovo objavio svoju priču o Špoljarićevoj “zaboravnosti” da na odsluženje kazne pošalje Eseda Radeljaša političara osuđenog zbog prevare. Esed Radeljaš je gradio vikendicu na zemlji sudije Vladimira Špoljarića u vrijeme kada je on rješavao njegov sudski postupak. Nakon toga su sačinili kupoprodajni ugovor sa lažnim podacima, pisao je CIN u decembru 2015. godine.

 

Comment here