DRUŠTVONASLOVNA

Protest novinara u Sarajevu

Sarajevo , protest novinara

Sarajevski novinari održali su protest u Sarajevu u blizini zgrade u kojoj su smještene državne institucije Bosne i Hercegovine. Povod za novi protest je napad na novinare i redakciju portala Radio Sarajeva. Ovu redakciju napali su huligani koji se deklarišu kao navijači fudbalskog kluba Sarajevo. Redakciju su napali zbog teksta o navijaču tog kluba koji je tzbog posjedovanja kokaina uhapšen u Bjelorusiji. Huligani su pod prijetnjom fizičkim nasiljem tražili uklanjanje teksta sa portala. Okupljanje novinara počelo je ispred sjedišta fudbalskog kluba Sarajevo a nastavljeno je pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo koje procesuira konkretan slučaj da bi završilo pred Parlamentom BiH.

Faruk Vele član uredničkog kolegijuma portala Radio Sarajevo izrazio je zahvalnostt kolegama i podsjetio i na neke ranije slučajeve napada na novinare od kojih je jedan i napad na novinara BN teelevizije i portala Gerila info Vladimira Kovačevića.

“Moraju se stvoriti pretpostavke da se omoguće medijske slobode. Ukoliko dozvolimo da se silom uređuju svi mediji onda ulazimo u zonu mraka i teško će biti raditi ovaj posao. Mi želimo i pred Parlamentom da kažemo – državo, zaštiti nas. Mi imamo pravo na svoj rad i slobodu.”– rekao je Faruk Vele.

Inače, protest novinara u Sarrajevu, drugi je u nešto više od godinu dana. Posljednji put sarrajevski novinari su protestovali nakon što je pokušano ubistvo Vladimira Kovačevića. Tada su protestovali i novinari u Banjaluci ali i nekim drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Comment here