DRUŠTVONASLOVNAPOLITIKA

Potpredsjednici NSRS- ukupno 11 832 glasa

FOTO: narodnaskupstinars.net

Narodna skupština Republike Srpske dobila je četiri potpredsjednika. U tome republički parlament prednjači čak i u odnosu na neke bogatije i veće evropske parlamente. Parlament Srpske može, propisano je, da ima od dva do četiri potpredsjednika a dva mjesta moraju da pripadnu manjinskim konstitutivnim narodima Hrvatima i Bošnjacima. Parlament je inače, do prošlog saziva, imao tri potpredsjednika a praksa četvrtog je uvedena zbog slučaja Stevandić. Nenad Stevandić je u prošli saziv ušao kao poslanik SDS-a i ta stranka je dobila mjesto potpredsjednika ali ga je izgubila Stevandićevim napuštanjem stranke. Da bi bili zadovoljeni svi interesi mjesto potpredsjednika zadržao je Stevandić a jedno je dobio SDS. Potpredsjednik je tada postala Sonja Jovičević Karadžić.

Jasno je da se mjesta potpredsjednika skupštine dodjeljuju zbog mogućnosti koje ta pozicija stvara. To su kabinet, troškovi, vozač, mjesto savjetnika koje bira potpredsjednik… Kabineti potpredsjednika služe i u stranačke svrhe a sve troškove plaćaju građani Republike Srpske.

U ovom sazivu funkciju potpredsjednika NSRS dobili su Sonja Jovičević Karadžić (SDS je kao opoziciona stranka mogao da odbije tu poziciju i da pozitivan primjer), Milan Petković iz Ujedinjene Srpske, Željka Stojičić kao Hrvatica iz SNSD-a i Senad Bratić kao Bošnjak iz SDA. Svaki kabinet potpredsjednika skupštine u mandatu košta više od 300 000 maraka.

Gerila će pratiti ko će sve biti zaposlen u kabinetima potpredsjednika skupštine. Za sada donosimo broj glasova koji su na oktobarskim izborima osvojili svi potpredsjednici NSRS.

Sonja Jovičević Karadžić osvojila je 2445 glasova.

 

Milan Petković je dobio 1517 glasova.

Senad Bratić je dobio 2697 glasova.

Željka Stojičić je na prethodnim izborima kao član SNSD dobila 5173 glasa.

Comment here