DRUŠTVONOVOSTI

Policijske i pravosudne institucije u Republici Srpskoj krive za ubistvo još jednog mladića

Duško Savanović ubijen u Trnu kod Laktaša

Kobno je počela 2021.godina. U Bosni i Hercegovini je Dan žalosti zbog smrti osmoro mladih osoba u Posušju, a javnost je potresena i zbog ubistva mladića Duška Savanovića, u Trnu, kod Laktaša.

Duško Savanović ubijen u Trnu kod Laktaša

I dok se o tragičnom događaju u Posušju ne može naći konkretna odgovornost, bar ne u ovoj fazi, život Duška Savanovića, kao i brojnih osoba koje su stradale na isti ili sličan način, morao je biti spašen da su policijske i pravosudne institucije profesionalno i kvalitetno radile svoj posao.

Za smrt Savanovića osumnjičen je Dalibor Čamber iz Laktaša.

“Na benzinskoj pumpi u mjestu Trn, opština Laktaši, dana 31.12.2020. godine oko 22,50 časova, osumnjičeni Čamber Dalibor, rođen 1974.godine iz Laktaša, koji je bio u društvu sa osumnjičenim Đurđević Milanom, rođen 1978.godine iz Laktaša, upotrebom vatrenog oružja  pištolja ranio je lica  S. D.,  rođen 1996.godine  iz Laktaša i  B.A., rođen 1998.godine  iz Laktaša. Od posljedica zadobijenih povreda lice S.D. iz Laktaša je preminulo u UKC Republike Srpske”, saopšteno je juče iz Okružnog javnog tužilaštva.

O okolnostima koje su dovele do ovog događaja nemamo nikakve pouzdane informacije, međutim, ime Dalibora Čambera je već od ranije poznato javnosti.

Riječ je o osobi koja je prije nekoliko mjeseci uhapšena zajedno s bratom Dubravkom, s lažnim policijskim značkama i vozilom s treptačima.

Prema navodima ATV-a, tada je policija u pretresu pronašla i oružje.

Dakle, samo za ovaj slučaj, bilo je i više nego dovoljno elemenata za krivično gonjenje i visoku zatvorsku kaznu, međutim, samo zbog tromosti i nerada pravosuđa, ugašen je još jedan mladi život.

Bez obzira na kriminalnu prošlost, Čamber je dolazio u kontakt sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

Kako je moguće da takva osoba dobije pozivnicu za Prijem povodom Dana Republike Srpske i da se slika sa tadašnjim predsjednikom Miloradom Dodikom, još uvijek se niko od nadležnih nije očitovao.

Televizija BN objavila je i da je Čamber pripadnik organizacije “Srbska čast”, a u kojoj se nalazi veliki broj osoba iz tzv. kriminalnog miljea.

Novinar Slobodan Vasković na svom blogu je danas objavio da je Čamber  u januaru 2004. godine pucao u Prijedorrčanina M.M., tada vlasnika picerije “Mon Ami”, tom prilikom ga je teško ranio, pogodivši ga u lijevo koljeno, nakon čega je pobjegao.

Kako Vasković navodi, Čamber je za ovo krivično djelo osuđen na samo dvije godine zatvora. S druge strane, putem društvenih mreža i portala javljaju se brojni građani sa navodima o još nekim djelima po kojima je Čamber poznat.

Dakle, iz svega navedenog vidljivo je da pomenuta osoba imala “zavidnu karijeru”, te da su pravosudne institucije profesionalno radile svoj posao Duško Savanović bi vjerovatno bio živ.

Ono što je zanimljivo, Duško Savanović je bio član navijačke grupe Lešinari iz Banjaluke. Lešinari su sinoć na sjevernoj tribini stadiona u Banjaluci raširili transparente i zapalili baklje da bi odali počast Savanoviću.

Isto tako, Lešinari su se okupili i pred zgradom gdje se nalazi Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci, pa policija nije mogla da dovede Čambera u prostorije tužilaštva, dok nisu rastjerali navijače.

Sreća u nesreći, navijačka scena i povezanost navijačkih grupa sa kriminalnim miljeom u Republici Srpskoj nije toliko razvijena kao u susjednim zemljama, pa se svi nadaju da neće doći do osvetničkog pohoda i rata između ove dvije grupacije.

Gerila.info

Comment here