DRUŠTVONASLOVNA

Policija ne odustaje. Nova hapšenja. Građani ne odustaju. Opozicija i dalje razmišlja šta je najbolji politički potez

 

Pripadnici banjalučke Policijske uprave ne odustaju u nelogičnom legitimisanju građana u centru grada na javnoj površini koja se decenijama koristi za šenju i druženje građana. Večeras je nekoliko policajaca otišlo korak dalje. Navodno zbog odbijanja da pokaže dokumente policija je na zemlju oborila i ubacila u maricu jednog šesdesetogodišnjaka. Radi se, nezvanično o državljanu Švedske koji je u “Parkiću” bio sa suprugom a policija je intervenisala kada se pozdravio sa Ozrenom Perduvom iz grupe Pravda za Davida.

U banjalučkoj policiji uporni su i u odbijanju davanja odgovorrra na pitanja koja smo im poslali u vezi sa dešavanjima u centru grada u posljendjih nekoliko dana. Između ostalog pitali smo ih da li smatraju da krše ljudska i građanska prrava i slobode i Ustav Republike Srpske ponašanjem prema građanima. Nezvanično, vrh MUP-a ali i Policijske uprave je zauzeo stav da su najbolji odgovori ćutanje. Istovremeno policija u centtru grada bez obrazloženja snima građane koji šetaju “Parkićem” ali i novinare koji se tu nalaze.

Ponašanje policije u Banjaluci su u posljednjih nekoliko dana osudili udruženje novinara ali i organizacije civilnog društva.Rreakcija opozicije izostaje osim konferencije za medije koju su danas održali odbornici banjalučke opozicije. Ne reaguju ni zvanične vlasti Banjaluke ni Republike Srpske.

Pripadnici banjalučke Policijske uprave danima svako veče legitimišu bez logičnog obrazloženja građane u centru grada i to selektivno ciljajući na ljude koji podržavaju grupu Pravda za Davida iako je načelnik te uprave Miloš Brkić prije desetak dana rekao kako u Banjaluci nema zabranjene organizacije ili grupe.

Zanimljivo je da su u MUP-u juče tvrdili da su policajci novinarsku ekipu e trafike legitimisali jer novinari nisu imali akrediracije što je ovaj portal demantovao fotografijama na kojima se vidi da policajci mimo svih propisa na mjesu gdje im na uniformi treba da piše ime imaju crnu liniju.

Šta je sljedeće?

 

Comment here