DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Počeo 12. Međunarodni festival animiranog filma „Banjaluka 2019“

Počeo 12. Međunarodni festival animiranog filma „Banjaluka 2019“

Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2019”, 12-ti po redu, je sinoć zvanično počeo u Banjaluci. Prikladno bi bilo napisati da je otvoren, ali ove godine, po prvi put, nije bilo svečanog otvaranja.

Organizatori Festivala odlučili su se na ovakav potez kako bi upozorili da se tradicionalne filmske manifestacije u Republici Srpskoj ne mogu održavati sa krajnje minimalnim finansijskim sredstvima, na prvom mjestu Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, koje je ovogodišnji Festival pomoglo samo sa 13.000 KM.

“Apsurd je da iz godine u godinu dobijamo sve više filmova na konkursu, a sve manje novca za organizaciju. Stoga smo odlučili da ove godine ne bude svečanog otvaranja da upozorimo na stanje u kulturi Srpske”, rekao je Goran Dujaković, direktor Festivala, na ovom otvaranju, koje to, u biti, ipak nije.

Više od 200 filmova iz raznih dijelova svijeta biće prikazano u sklopu Festivala “Banjaluka 2019”, koji traje od 24. do 28. oktobra u banjalučkom Cineplexx-u „Palas“  i istovremeno u Kulturnom centru Trebinje. Tako će se presjek najbolje svjetske animacije još jednom će se naći pred banjalučkom i  publikom u Trebinju. Na konkurs je pristiglo preko 550 ostvarenja iz više od 50 zemalja što i te kako govori o zainteresovanosti autora i kvalitetu programa.

Goran Dujaković/FOTO: GERILA
Goran Dujaković/FOTO: GERILA

Festivalski sadržaji večeras počinju od 18 časova programom „EX YU panorama“, dok će filmovi u drugom takmičarskom dijelu biti prikazani od 20 časova.

Goran Dujaković/FOTO: GERILA
Goran Dujaković/FOTO: GERILA

Od 22 časa publika će imati priliku da, po prvi put, pogleda animiranu seriju „Inspektor Maska“. Ova prva animirana serija na prostoru Jugoslavije, biće po prvi put prikazana kompletna, restaurisana u dva bloka. Trinaest epizoda serije koje su snimljene u periodu 1962 – 1963. godine, postiglo je veliki uspjeh i u produkcionom smislu osposobilo “Zagreb film” za složenije projekte tog tipa, na prvom mjestu, realizaciju “Profesora Baltazara”, čija proizvodnja započinje krajem šezdesetih godina.

Žiri ovogodišnjeg Festivala čine Bajko Hromalić iz Hrvatske, Saša Rakezić Zograf iz Srbije i Tanja Šljivar iz Bosne i Hercegovine.

Goran Dujaković/FOTO: GERILA
Goran Dujaković/FOTO: GERILA

Ulaz za sve projekcije u sklopu festivala u Banjaluci i Trebinju je, kao i svih dosadašnjih godina, besplatan.

GERILA.info

Comment here