DRUŠTVONASLOVNA

Počelo uništavanje farme Živane Sabljić u Drvaru

farma Žagalo-com u Drvaru

Na farmi Živane Sabljić u Drvaru nadležne službe počele su uništavanje 800 koka nosilja. Koke nosilje se na ovoj farmi uništavaju na osnovu odluke kantonalne veterinarske inspekcije iz Livna a nakon što je ova inspekcija dobila pozitivne nalaze na prisustvo salmonele u fetisu i jajima. Pozitivan nalaz je dobijen iz instituta u Zenici 21. avgusta. https://www.gerila.info/drustvo/stranacko-treniranje-strogoce-tri-inspekcije-zbog-kritike-vlastodrscima/

kantonalna inspekcija u poslu

Jedino što smo tražili jeste zakonski zasnovano a to je superanaliza koju bez obzira na insistiranje i direktora Kantonalne inspekcije i ministra poljoprivrede gospođa Garić (kantonalni inspektor) nije dozvoljavala. Samostalnost inspektora u njihovom radu u ovom našem slučaju je došla do punog izražaja. Kao vlasnici farme koja radi već 13 godina i na kojoj se redovno provode sve kontrole od ovlaštenog Veterinarskog Zavoda radeći te kontrole i radi nas i svih naših mušterija,odgovorni i savjesni kao i uvjek.Izražavamo sumnju u autentičnost uzoraka inspektorice,posebno iz razloga što nije dozvolila zakonom propisano pravo da pravilnim uzrokovanjem dođemo do istine.-napisala je Živana Sabljić na svom FB nalogu.

Na pitanje Gerile šta planira dalje Živana Sabljić odgovara da joj jedino preostaje da do kraja traži pravdu koliko god to sada uzaludno izgledalo.

Ono što je zanimljivo jeste to da je porodica Sabljić uradila isto pa je uzorke poslala u institut u Bihaću dan kasnije odakle im je stigao negativan nalaz. Nakon uvida u negativan nalaz iz Bihaća kantonalna inspekcija se odlučuje za dodatnu analizu i tu analizu radi u institutu Vaso Butozan u Banjaluci iako taj institut nije na spisku instituta u kojima se radi analiza sa farmi u Federaciji BiH. Nalazi instituta iz Banjaluke su pozitivni i farma je stavljena pod karantin. Sabljići, koji cijelo vrijeme tvrde da im je farma zdrava, traže dodatnu superanalizu ali im ta želja nije uslišena i kreće se sa uništavanjem farme.

bačena jaja sa farme Živane Sabljić

Živana Sabljić iz Drvara, inače je veliki kritičar vlasti u tom gradiću i kantonu i veliki kritičar vladajućih SNSD-a i HDZ-a.  Živana Sabljić bila je i jedna od onih koje su na neki način bile povezane sa pričom osnivanja fantomskog radija Crni Bombarder u Drvaru prije nekoliko godina koji je, takođe, sa tajnih lokacija jedno vrijeme radio i kritikovao vlast u Drvaru. Iako su uredno registrovali svoju mini farmu, porodica Sabljić su jedini poljoprivrednici koji se ne nalaze u brošuri poljoprivrednih proizvođača opštine Drvar. Sabljići su jedna od prvih povratničkih porodica u Drvar nakon rata a farmu su uz pomoć kreditnih sredstava pokrenuli 2006. godine.

GERILA info

Comment here