DRUŠTVONASLOVNAPOLITIKA

Počelo suđenje Dodik- Margetić

U Banjaluci je, u Osnovnom sudu,  pripremnim ročištem, počelo suđenje novinaru Domagoju Margetiću po tužbi Milorada Dodika za klevetu. Dodik je tužio Margetića dok je obavljao funkciju predsjednika Republike Srpske zbog tekstova u vezi sa transakcijama i računima u aferi  Hypo-Alpe-Adria banka.

Margetić je tražio odgađanje pripremnog ročišta jer mu je Županijski sud u Zagrebu tek prije sedam ili osam dana dostavio poziv iz Banjaluke ali je taj njegov zahtjev odbačen jer je sud u Banjaluci prihvatio kao relevantno to što mu je poziv direktno dostavljen na kućnu adresu.

Margetić je osporio i mjesnu nadležnost suda u Banjaluci jer je tekstove objavljivao na portalu sa sjedištem u Zagrebu ali je sud i taj zahtjev odbacio, navodeći da je jednu konferenciju za novinare o slučaju Dodik-Hipo, Margetić održao i u Banjaluci.

I Margetić i advokat Milorada Dodika Goran Bubić predstavili su materijal koji žele da na glavnom ročištu koriste kao dokaze a Margetić je predložio nekoliko svjedoka a tražiće i saslušanje stranaka u postupku, konkretno svoje i saslušanje Milorada Dodika. Advokat Milorada Dodika je prije početka pripremnog ročišta ponudio da tužilac odustane od tužbe u potpunosti uz uslov da se novinar izvini, što nije prihvaćeno, da bi zatim advokat Milorada Dodika tražio da to ostane neformalan prijedlog odnosno da ne bude uvršteno u zapsinik. Tužilac je smanjio odštetni zahtjev sa 100 000 na 8000 maraka. Margetić je nakon ročišta rekao da ne vjeruje u pravičnost i nepristasnost postupka koji je protiv njega pokrenuo Milorad Dodik pred sudom u Banjaluci. U sudnici je rekao da i danas vjeruje u sve što je u slučaju Dodik-Hipo napisao prije toliko godina, da nije pisao na osnovu insiniuacija već velikog broja dokumenata.

“Ja se mogu ispričati kada pogriješim, ja sam se nekoliko puta ispričao zbog nekih pogrešnih formulacija ali ovdje doista to nema osnova. Nakon proteka vremena svi dokazi koji su u medjuvremenu isplivali i sve informacije do kojih sam u medjuvremenu došao i svjedoci koji se javljaju potvrdjuju priču koju sam objavio.”– rekao je Domagoj Margetić.

Predmet tužbe je nekoliko tekstova. Jedan od njih je tekst o milionskom iznosu na računu Igora Dodika u tadašnjoj Hipo banci.

“Više tekstova na portalu, više tekstova je naveo kao razlog tužbe. On je naveo tekst o računu kod Hipo banke koji je na svojoj imovinskoj kartici naveo Igor Dodik. Naknadno Igor i Milorad Dodik tvrde to je bila greška u pisanju brojki. Mi možemo čitati dokument koji je u državnoj instituciji. U CIK-u u trenutku u kojem ja radim istraživanje stoji dokument koji sam ja predao sudu, u kojem je navedeno i Igor je sam svojom rukom napisao i potpisao milijunski iznos. Kasnije on kaže ja sam se zeznuo i pogriješio decimalu.”-rekao je nakon pripremnog ročišta Domagoj Margetić.

Pripremno ročište u slučaj Dodik-Margetić biće nastavljeno 14. marta.

Comment here