DRUŠTVONASLOVNA

Pismo pacijenta ministru Šeraniću i direktoru UKC Đajiću: “Riješite problem sa EKG Holterima”

Našoj redakciji obratio se jedan od srčanih bolesnika u Republici Srpskoj sa molbom da objavimo njegovo pismo upućeno ministru zdravlja Republike Srpske i direktoru UKC Republike Srpske. Pismo se tiče nedostatka EKG Holtera odnosno predugačkim listama čekanja na dobijanje holtera od UKC-a.

Na EKG Holtere koji služe za precizno dvadesetčetveročasovno mjerenje rada srca pacijenti u Republici Srpskoj mogu da čekaju i gotovo godinu dana. Jedina alternativa je iznajmljivanje holtera u privatnim klinikama.

Direktor Kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić prije nešto više od mjesec dana rekao je da ne prihvata da se radi o velikom problemu. On kaže da EKG Holtera na Kliničkom centru ima desetak i da su čekanja normalna i na drugim klinikama. Međutim, provjerili smo, u Hrvatskoj se na EKG holter čeka oko mjesec dana. Na nekim privatnim klinikama pregled EKG Holterom košta oko 70 maraka što je cijena slična pregledima u privatnim klinikama u regionu.

Uz pomoć EKG Holtera prate se promjene u zdravlju srca nakon srčanog udara ili pri promjeni lijekova za srce a uređaj daje preciznije i temeljitije podatke jer mjeri rad srca tokom cijelog dana.

Pismo pacijenta koji nam se obratio prenosimo u cijelosti.

Poštovani ministre zdravlja i socijalne zaštite, kao i direktore UKC.

Oprostite mi što Vam se ovako obraćam, ali vjerujte da sam pokušao da se najavim kod Vas. Želim da Vam ukažem na problem preko 1000 pacijenata koji čekaju da im se uradi holter ili ultrazvuk srca na UKC Banjaluka.

Moj pokušaj da se najavim kod vas završio se na ljubaznom razgovoru sa sekretaricom direktora UKC i razgovoru sa gospođom koja se javila u ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite. Obe su mi rekle da me ne možete primiti.

Razlog zbog čega sam htio da razgovaram sa Vama smo mi, pacijenti UKC Banjaluka, sa srčanim problemima. Na preporuku kardiologa treba da uradim 24-časovni holter ekg-a nakon čega odlazim u kancelariju za postavljanje holtera da se prijavim i otkrijem kada ima slobodnih termina. Na moje veliko iznenađenje, sestra koja je zadužena za postavljanje holtera naručuje me tek za više od šest mjeseci, a pored mene gospođu za ultrazvuk srca tek za više od osam mjeseci!

Ako sam dobro izbrojao tokom jednog dana se uradi oko 7-8 holtera, što bi značilo da za ovih šest mjeseci na holter čeka nevjerovatnih oko 1000 pacijenata, a kada je ultrazvuk srca u pitanju vjerujem da su brojke još pogubnije.

Da bih napravio poređenje uzećemo karijes na zubu. Ako ga ostavite šest mjeseci na zubu vjerujem da će nakon tog vremena zub skoro u potpunosti da propadne. Zamislite kolika može da bude tek šteta za cirkulatorni sistem čekanje holtera ili ultrazvuka 6-8 mjeseci. Vjerujem da neki pacijenti uopšte ne dožive da im se uradi ni holter ni UZV srca.
Mislio sam da su holter aparati veoma skupi, a onda sam pogledao kolika je cijena holter aparata i na moje iznenađenje otkrio sam da jedan aparat može da se kupi po cijeni od 2000-5000 KM. Dakle da bi se kupilo osam ovih aparata potrebno je maksimalno 40 000 KM i čekanje bi se svelo na svega 3 mjeseca možda i kraće.Tada sam shvatio da holter aparati nisu skupi već su životi pacijenata očigledno suviše jeftini!

Kada je u pitanju UZV srca koliko ja znam traje svega 20-30 minuta po pacijentu, pa je neshvatljivo da se pacijenti naručuju tek za osam mjeseci.
Sve ovo što sam napisao djeluje mi kao da je nekome cilj da pacijenti odlaze u privatne ordinacije i tamo obavljaju ove preglede koji koštaju i do par stotina maraka.

Da Vam ovo moram napisati opominje me i srce svaki put kada preskoči, a vjerujem da među ovih 1000 ljudi ima onih koji su sigurno i u daleko lošijem stanju.

S poštovanjem, 1 od 1000.

Gerila info

Comment here