DRUŠTVONASLOVNAPOLITIKA

PDP tražio smjenu Senada Bratića, inicijativa bez podrške NSRS

PDP je predložio da u dnevni red druge redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske bude uvrštena tačka kojom će se, zbog inicijative SDA koja se tiče preispitivanja imena Republike Srpske, tražiti smjena potpredsjednika NSRS iz SDA Senada Bratića. Inicijativa PDP-a nije dobila podršku ostalih poslanika pa se tako o smjeni Senada Bratića neće ni raspravljati u skupštini.

Senad Bratić za Gerila info tvrdi da je bilo besmisleno tražiti njegovu smjenu.

Senad Bratić, foto Facebook

“Žao mi je što je PDP na ovaj način želio da obezbijedi neke političke poene. Mislim da je ovo jedna ružna poruka iz parlamenta RS da se pokušaju ušutkati legitimni predstavnici konstitutivnih naroda u entitetu Republika Srpska. Mislim da je ovo udar na suživot, na toleranciju jer kako drugačije protumačiti ovo, naročito prema Bošnjacima povratnicima na ovaj prostor.”- kaže Bratić za naš portal.

Koliko je uopšte građanima BiH potrebna diskusija na temu inema Republike Srpske o legitimnosti bilo kog naroda i koliko te inicijative služe samo u dnevno političke svrhe i za odvraćanje pažnje sa gorućih problema, pitali smo potpredsjednika NSRS iz reda bošnjačkog naroda.

“Ja sam za apelaciju čuo iz medija, rano mi je da kažem prave razloge ali mislim da su izjave sa druge strane inicirale jednu ovakvu ideju. Mislim da u svakom slučaju životne teme treba da imaju prednost i prioritet i dok god se budemo bavili sličnim temama, upotrebama obilježja, zastavama, nazivima i svega što ne znači život da neće investicije doći na ovaj prostor a bez toga nema ni razvoja Bosne i Hercegovine.”– tvrdi potpredsjednik NSRS iz SDA.

SNSD navodi da je PDP ovim zahtjevom izašao iz okvira dogovora koji su predsjednici političkih stranaka iz Republike Srpske postigli na nedavnom sastanku sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom u njegovom kabinetu u Banjaluci.

“PDP je danas potpuno izašao iz zajedničkog dogovora i na neki način prekršio sve zaključke koji su bili dogovoreni sa liderima političkih partija. Jasno je da to ima neki drugi kontekst. Ja sam danas rekao da je PDP ovim pokušajem pokušao da izazove krizu u Republici Srpskoj, u parlamentu i u Vijeću naroda. To bi se odrazilo i na budžet i to je pokušaj da jedini parlament koji do sada funkcioniše bude blokiran. Mi iz SNSD pozivamo PDP da istog trenutka napusti Vijeće ministara da svi Srbi koji su u Vijeću ministara podnesu ostavke, samim tim tamo ne bi bilo Srbina i ne bi mogle da se donose odluke. Ako je želja da time damo do znanja da Bakir Izetbegović ne može da radi ono što je planirao to bi trebao da bude prvi korak…Ja mislim da je ovdje borba između PDP-a i SDS-a ko će preuzeti primat u opoziciji.”-rekao je nakon glasanja o uvrštavanju inicijative PDP-a u dnevni red poslanik SNSD-a Igor Žunić.

 

Comment here