DRUŠTVONASLOVNA

PDP traži vanrednu sjednicu skupštine grada zbog piralena. Iz skupštine grada odgovaraju da traže nešto što je već uvršteno u dnevni red sljedeće skupštine.

U gradskom odboru PDP-a Banjaluka zbog slučaja “Piralen u Incelu” traže vanrednu sjednicu Skupštine grada Banjaluka. U gradskoj organizaciji ove stranke tvrde da je tako nešto neophodno jer situacija to zahtjeva. U banjalučkoj gradskoj skupštini zahtjev PDP-a nazivaju nejasnim jer su, kažu, i ljudi u toj stranci upoznati da će se o piralenu raspravljati na prvoj narednoj sjednici gradske skupštine a da se čekalo na kompletiranje svih bitnih informacija od strane nadležnih gradskih odjeljenja i službi.

U PDP-u podsjećaju da su vanrednu sjednicu tražili još u maju kada su, zajedno sa drugim opozicionim odbornicima održali konferenciju za medije ispred poslovne zone Incel.

“Tražili smo tada vanrednu sjednicu Skupštine grada smatrajući da je situacija vanredna. Vanredna skupština se nije desila, podsjećamo da je od 31 odbornika potrebno 11 potpisa da bi smo imali vanrednu skupštinu. Četiri odbornika su samo potpisala. To je rezultat prekrajanja izborne volje građana da su danas samo četiri odbornika opozicija u Banjaluci.”- rekao je Saša Čekrlija potpredsjednik gradskog odbora PDP-a u Banjaluci.

Situacija je vanredna i vrijeme je za vanrednu sjednicu i da na toj sjednici bude obezbijeđeno prisustvo javnosti traže u PDP-u. Traže i da se izvještaji postave na stranicu grada i da budu transparentni kao i da skupština grada formira tijelo koje će vršiti nadzor nad riješavanjem problema piralena u Banjaluci i da u to tijelo uđe bar jedan predstavnik opozicije i dva predstavnika nevladinog sektora.

“Zašto se ništa ne riješava? Gradske vlasti reaguju samo kada ih pritisnemo, nakon protesta i nakon skupljanja peticije.”-pita Dijana Ješić iz PDP-a.

Apsolutno su nam nejasni zahtjevi iz PDP-a odgovaraju iz banjalučke gradske skupštine. Oni podsjećaju da je u maju na sjednici skupštinskog kolegijuma na prijedlog predsjednika skupštine grada jednoglasno usvojen zaključak da nakon dobijanja kompletne informacije o situaciji u poslovnoj zoni Incel na prvoj narednoj sjednici bude razmatrana ta informacija i da se na osnovu toga informiše javnost i svi odbornici, što je i učinjeno.

“Predsjednik skupštine grada je još u maju, čim se pojavila priča oko piralena zatražio od nadležnih odjeljenja da se dostavi informacija o stanju u Incelu u tom momentu i da se informacija dostavi svim odbornicima. Informacija, čim je dobijena, odmah je proslijeđena svim odbornicima i tada je rečeno da će kompletna informacija biti na narednoj sjednici skupštine grada i da će biti obaviještena šira javnost tako da su današnji zahtjevi iz PDP-a nejasni i zbunjujući.”-rekao je Bojan Sandić portparol Skupštine grada Banjaluka.

Pomenuta informacija o situaciji u poslovnoj zoni Incel a koja se tiče kancerogenog ulja Piralen kao tačka dnevnog reda redovne sjednice lokalnog parlamenta dio je sljedeće sjednice skupštine grada koja je najavljena za početak septembra.

Gerila info

Comment here