DRUŠTVONASLOVNA

Padavine stvorile brojne probleme: Poplavljena domaćinstva, proglašeno stanje pripravnosti

Obilne padavine koje su najavljivane već neko vrijeme pogodile su Bosnu i Hercegovinu.

Kostajnica- poplave- rijeka Strigova

Nakon prošlosedmičnih padavina, koje su trajale nekoliko dana, stigle su i nove. Kiša u pojedinim krajevima neprestano pada više od 24 sata, a u nekim opštinama i gradovima poplavljena su brojna domaćinstva. Najgora situacija je u pojedinim mjestima na području Novog Grada, Prijedora i Jošavke.

U narednim danima u Republici Srpskoj očekuju se još obilne padavine koje će izazvati intenzivan porast vodostaja rijeka, posebno u sjevernim i sjeverozapadnim krajevima, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.


U sjeverozapadnom i sjevernom djelu Republike Srpske, prema ranijim prognozama, do srijede, 15. maja, očekuje se od 120 do 150 litara kiše po metru kvadratnom.

Očekuje se rast vodostaja svih rijeka, a prije svega Une i Sane. Problem bi mogle izazvati manje rijeke, potoci i kanalizacija kao i klizišta.

PRIJEDOR: Zaplavljeno 200 kuća

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da su bujične rijeke sa Kozare na više pravaca prelile obale, da je zaplavljeno 200 kuća, kao i da je voda ušla u neke stambene objekate na području grada.

“Ovdje nije bilo proboja obaloutvrda, već prelivanja rječica Miloševica, Puharska i Vragolovača. U toku noći padavine su oslabile, a voda se djelimično povukla sa ugroženih područja”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon jutrošnje sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije.

On je naveo da je vodostaj Sane u porastu od sinoć i iznosi 247 centimetara, što je daleko od kritičnog, ali da je, zbog izlivanja manjih vodotoka i najavljenih padavina, Štab u stalnom zasjedanju, a svim subjektima zaštite i spasavanja od poplava naložene mjere.

KOSTAJNICA: Proglašeno stanje pripravnosti

Na području opštine Kostajnica proglašeno je stanje pripravnosti jer vodostaj rijeke Une u prosjeku raste 10 centimetara svakih sat vremena, rekao je portparol opštine Aleksandar Pašić.

Prema njegovim riječima, u selu Grdanovac pod vodom je poljoprivredno zemljište, a rijeka Strigova je u Mrakodolu odsjekla i poplavila pet kuća.

“U posljednja 24 časa Una je porasla za 146 centimetara i još je u porastu. Potoci Tavija i Bubnjarica su u svojim koritima i nije došlo do njihovog izlivanja”, rekao je Pašić.

Vodostaj rijeke Une u Kostajnici jutros u 9.00 časova iznosi 289 i za 11 centimetara je viši u odnosu na mjerenje u 8.00 časova.

NOVI GRAD: Na snazi redovne mjere zaštite od poplava

Vodostaji rijeka Une i Sane u Novom Gradu su u porastu za 130 centimetara, jutros su uključene prepumpne stanice i na snazi je redovna mjera zaštite od poplava, rečeno je na sjednici Štaba za vanredne situacije.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da sve nadležne službe prate situaciju na ternu, s obzirom da se padavine mogu očekivati i dalje.

“Intenzitet bujica je tokom noći oslabio. Cijelu noć su uključene četiri pumpe u Ulici oslobođenja u naselju Viodrija, tako da ne raste nivo vode”, dodao je on.

On je naveo da je preduzeće “Prijedor putevi” tokom noći saniralo više odrona na magistralnom putu Novi Grad-Prijedor i da za sada nema zastoja u saobraćaju u ovoj opštini.

Na području opštine Novi Grad bujice su usljed jake kiše zaplavile desetak domaćinstava u više neselja.

BANJALUKA: Bez većih problema na terenu, nije ugrožen nijedan objekat

Uprkos obilnim padavinama, svi veći vodotoci na području Banja Luke su u svojim koritima i ispod granice redovne odbrane od poplava, tako da, osim manjih i sporadičnih problema, nije došlo do ugrožavanja imovine i domaćinstava, saopšteno je na jutrošnjoj sjednici gradskog Štaba za vanredne situacije.

Prema podacima Civilne zaštite, u gradski Centar za obavještavanje tokom protekle noći zaprimljeno je šest prijava građana i nadležnih službi, koje su u se odnosile, mahom, na začepljenu oborinsku kanalizaciju, a nadležne gradske službe i komunalna preduzeća rade na rješavanju tih prijava.

Po nalogu komandanta Štaba Igora Radojičića, sve nadležne gradske službe su i dalje u stanju pripravnosti, spremne za intervenciju u slučaju potrebe.

-Sva gradska odjeljenja i danas će biti u stalnom obilasku terena, kako bi se evidentirao i rješavao i najmanji problem na koji se naiđe – rekao je Radojičić.

Prema najnovijim izvještajima, na području Banje Luke je od nedjelje poslijepodne do jutros palo 43 litre kiše po metru kvadratnom, a Vrbas je i dalje ispod redovne linije odbrane od poplava. Porast vodostaja zabilježen je samo na rijeci Vrbanji, što se dovodi u vezi sa rastom Jošavke na području Čelinca, ali je situacija na Vrbanji i dalje bez opasnosti po stanovništvo.

ZVORNIK: Nema opasnosti od izlivanja Drine

Protok Drine na Hidroelektrani “Mali Zvornik” iznosi oko 500 metara kubnih u sekundi i nema opasnosti od izlivanja ove rijeke, potvrdili su danas u Službi civilne zaštite grada Zvornika.

Rukovodilac zvorničke Službe civilne zaštite Rajko Jurošević rekao je da su sve rijeke na području grada u svojim koritima, ali da su u blagom porastu Sapna, Hoča i Zlatica, odakle u slučaju obilnijih padavina prijete bujične vode.

“Pratimo stanje na terenu, obavještavamo i pozivamo stanovništvo uz bujične rijeke, koje je do sada bilo plavljeno, da budu na oprezu”, rekao je Jurošević i naglasio da su preduzete dodatne preventivne mjere u slučaju naglih padavina.

Jurošević je isakao da je nivo Drine u normalnim vrijednostima, što je garancija da ova rijeka može da apsorbuje veće bujične dotoke vode, ukoliko ih bude iz Sapne, Hoče i Zlatice.
Prema podacima Hidroelektrane “Mali Zvornik”, dotok Drine trenutno iznosi 480, dok je protok vode 509 metara u sekundi i u toku dana se ne očekuju značajne promjene.

Comment here