DRUŠTVONASLOVNA

Otac najavljivao monstruozni zločin koji je na kraju počinio

Kako je moguće da u jednom uređenom društvu i ozbiljnoj državi bilo ko petnaest dana najavljuje ubistva svoje maloljetne djece i da se to na kraju i dogodi. Pitanje je to koje je okupiralo javnost u Bosni i Hercegovini, bez obzira na sve podjele u društvu, nakon stravičnog zločina u Bihaću u kojem je Admir Sović iz ovog grada na spavanju pobio troje svoje maloljetne djece a potom izvršio samobistvo.

foto vijjesti ba

“Policiji se javio jedan od Sovićevih prijatelja, koji im je ispričao kako se ovaj nikako nije mogao pomiriti s odlaskom supruge te je njoj i svojim najbližim prijateljima poručio kako će ubiti djecu i sebe zato što ga je napustila. To je dovoljno strašno zvučalo i ovako izrečeno, valjda zato nije niko vjerovao da je kadar tako nešto i učiniti”- pisao je prije nekoliko dana zagrebački Jutarnji list.

Još nekoliko izvora je u proteklih nekoliko dana tvrdilo da je Sović najavljivao zločin koji je na kraju počinio i nakon kojeg je cijela država ostala bez riječi.

Ključno pitanje je da li se monstruozni zločin mogao spriječiti i ukoliko jeste zašto nije. Ukoliko se zločin mogao spriječiti a nije da li će iko odgovarati zbog toga.

foto N1

“Navodno je prijatelju najavio što će uraditi. Susjedi kažu kako se ta obitelj nedavno doselila i da ih nisu dobro poznavali. Dodaju kako se Sović bavio popravkom poljoprivrednih strojeva i da je sa suprugom i djecom živio u unajmljenom stanu. Admir je, navodno, i supruzi rekao da će ubiti djecu i sebe ako ga ostavi. Kako pišu lokalni mediji, supruga je ostavila prije dvadesetak dana. Šokantne prizore u kući prvi je vidio brat Sovićeve supruge, koji je policajac i koji je živio s njima u istoj kući.”- piše portal 24 sata hr.

Gerila je pisala MUP-u Unsko-sanskog kantona i Centru za socijalni rad u Bihaću. Tražili smo odgovore na pitanja da li su policija ili Centar za socijalni rad u posljednjih mjesec dana imali bilo kakve prijave o prijetnjama ubistvom djece. I jednu i drugu instituciju smo pitali da li su i na koji način reagovali ukoliko jeste bilo takvih prijava. Odgovore još nismo dobili.

 

Comment here