DRUŠTVONOVOSTI

Obustavljena istraga protiv inspektora Siniše Kojdića

Republičko tužilaštvo RS, Okružno tužilaštvo Banjaluka

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka obustavilo je istragu protiv Siniše Kojdića inspektora u MUP-u Republike Srpske, koji je vodio uviđaj kada je pronađeno tijelo Davida Dragičevića.

Republičko tužilaštvo RS, Okružno tužilaštvo Banjaluka

U naređenju o nesprovođenju istrage navodi se da ne postoje osnovi sumnje da je Kojdić učinio krivično djelo Sprečavanje dokazivanja iz Člana 336 stav 1 Krivičnog zakonika Republike Srpske, kao ni krivičnog djela Davanje lažnog iskaza.

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Dalibor Vrećo obavijestio je o ovome Ifeta Ferageta pravnog zastupnika porodice Dragičević.

Krivičnu prijavu protiv Kojdića podnio je Zoran Bošnjak iz Laktaša zastupan po Damiru Alagiću advokatu iz Sarajevu, zbog kako je navedeno, namjereKojdića  da spriječi dokazivanje eventualnih bioloških tragova na odjevnom predmetu – „muškim gaćama sive boje ( boksericama )“ skinutim sa tijela Dragičević Davida, koje je bacio u otpad.

„Krivična prijava protiv Kojdić Siniše podnesena je zbog postojanja osnovana sumnja da su u djelovanju osumnjičenog ostvareni bitna obilježja krivičnih djela. Kojdić Siniša je optužen da je u namjeri da spriječi dokazivanje eventualnih bioloških tragova na odjevnom predmetu – „muškim gaćama sive boje ( boksericama )“ skinutih sa tijela Dragičević Davida prilikom obdukcije, koje bi mogle poslužiti kao dokaz u krivičnom predmetu zbog krivičnog djela Ubistvo iz člana 124. 1. Krivičnog Zakona Rpublike Srpske, u vezi sa članom 37. istog zakona, na štetu lica Dragičević David, taj odjevni predmet muške gaće sive boje ( bokserice) bacio u otpad“ izjavio je advokat Damir Alagić i posebno naglasio „da je osumnjičeni Kojdić dana 25.05.2018. godine pred Ministarstvom unutrašnjih poslova – Upravi kriminalističke policije Banja Luka u krivičnom postupku broj: T13 0 KTA 004043818 OJT Banja Luka, svjesno dao objektivno lažan iskaz, koji se ne poklapa sa stvarnošću“.

Prema navodima Alagića, “na osnovu prikupljenih dokaza evidentno je da osumnjičeni svjesno i namjerno u cilju sprečavanja dokazivanja tragova na predmetnim gaćama iste bacio u otpad. Imajući u vidu da je osumnjičeni i pored pravila o njegovom postupanju, te iskustva koje ima veoma važan komad odjeće pokojnog Dragičević Davida bacio u smeće, nesumnjivo se zaključuje da je to svjesno uradio kako bi prikrio tragove. Na zaključak da je osumnjičeni svjesno i namjerno predmetne gaće bacio u smeće ukazuje upravo da ovaj odjevni predmet nije unio u svoj kriminalističko-tehnički izvještaj koji je potpisao po odobrenju“.

Kojdić nije bio obuhvaćen optužnicom koja je podignuta protiv kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banjaluka Zorana Bošnjaka i Mikice Marijanca.

Cijeli postupak sada prijeti da uđe u zastaru

Sudski postupak za uništavanje materijalnih dokaza nakon ubistva Davida Dragičevića još uvijek nije zakazan, a cijeli postupak sada prijeti da uđe u zastaru čime bi se optuženi u potpunosti amnestirali od krivičnog gonjenja.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je još početkom septembra 2018. godine podiglo optužnicu protiv kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banjaluka Zorana Bošnjaka i Mikice Marijanca zbog krivičnog djela sprečavanje dokazivanja u istrazi ubistva Dragičevića.

Nakon potvrđivanja optužnice, Zoran Bošnjak se o krivici izjasnio u decembru 2018. godine, a Marijanac u januaru 2019. godine.

Prema optužnici, Marijanac i Bošnjak su bacili bokserice koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije tijela ubijenog mladića, prebačene u depozit Policijske uprave Banjaluka, odnosno u prostoriju za sušenje predmeta.

“Dakle, u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje uništili su predmet koji služi kao dokaz, čime su počinili krivično djelo “sprečavanje dokazivanja”, navodi se u optužnici.

Marijanac i Bošnjak su se odvojeno u banjalučkom Osnovnom sudu izjasnili da nisu krivi za krivično djelo koje im je optužnicom stavljeno na teret.

Iz iskaza optuženih kriminalističkih tehničara tokom istrage moglo se jasno vidjeti da je nestanku mogućeg krunskog dokaza prethodila rasprava između Marijanca i Bošnjaka sa jedne, te inspektora Siniše Kojdića s druge strane, a koji nije ni obuhvaćen optužnicom.

Tokom saslušanja u istrazi su prebacivali odgovornost s jednih na druge, pa su tehničari navodili da je inspektor bio taj koji je rekao da se donji veš baci, ali nije jasno ko je na kraju bacio materijalni dokaz.

Izvor: Gerila

Ostavite komentar