DRUŠTVONASLOVNA

Novi udar na džepove građana, viša naknada za obnovljive izvore električne energije

Novi udar na džepove građana Republike Srpske sa prvim januarom došao je u vidu povećanja cijene naknade za obnovljive izvore elektične energije. Sa decembarskih 0,0052 KM na januarskih 0,0075 po kilovatu. Povećanje cijene obnovljivih izvora električne energije dozvoljeno je Odlukom Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske o visini naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u efikasnoj kogeneraciji od 9. novembra prošle godine.

Tom naknadom koja se uzima od potrošača obezbjeđuju se sredstva za isplatu premija proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora. Novim povećanjem cijene koju plaćaju građani Republike Srpske za te potrebe se na godišnjem nivou od građana i preduzeća u Republici Srpskoj ove godine u odnosu na prošlu uzima oko osam miliona maraka više, tvrde naši izvori. Najviše će biti pogođeni veliki potrošači što će biti dodatni udar na privredu.

Naš izvor tvrdi da Republika Srpska uopšte više nema nikakvu potrebu da uvodi nove proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora jer je ispoštovan potreban postotak tih proizvođača a da se njihov broj povećava isključivo zbog lake zarade koju prodajući struju Republici Srpskoj vlasnici, uglavnom MHE, ostvaruju. Zbog povećanja broja proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora dolazi i do povećanje cijene naknade. Sve plaćaju građani Republike Srpske.

Mjesečni računi za potrošenu električnu energiju domaćinstava u Republici Srpskoj u ovoj godini će zbog najnovijeg poskupljenja po ovom osnovu u odnosu na prošlu biti veći za nekoliko maraka.

januarski račun

decembarski račun

Radi se o novom poskupljenju električne energije, o kojem građani nisu obavješteni. Ovim poskupljenjem će se uzeti dodatnih 8 miliona KM, sto je udar kako na privredu tako i na džepove gradjana. Ovih 8 miliona KM će završiti u kasama bogatih pojedinaca, koji se i dalje bogate na račun gradjana.- rekao je za Gerila info poslanik SDS-a u NSRS Davor Šešić.

Na odluku republičke Regulatorne komisije za energetiku saglasnost je dala Vlada Republike Srpske. Visina naknade za obnovljive izvore električne energije u Republici Srpskoj nekoliko puta je rasla u posljednjih nekoliko godina. Novcem sakupljenim na taj način Republika Srpska plaća podsticaje za proizvodnju vlasnicima, uglavnom, privatnih malih hidroelektrana na rijekama u Republici Srpskoj.

Comment here