DRUŠTVONASLOVNA

Novi skandal VSTS-a – Osuđenik za pokušaj silovanja Husein Delalić imenovan za dodatnog sudiju

Sudija Husein Delalić

Husein Delalić godinama je skrivao da je osuđivan zbog silovanja u pokušaju i nanošenja lakših tjelesnih povreda. Kancelarija disciplinskog tužioca tužila ga zbog prikrivanja činjenica, te tražila njegovo razrješenje, a VSTS mu sredinom jula produžio mandat dodatnog sudije Kantonalnog suda u Sarajevu za još dvije godine.

Sudija Husein Delalić

PIŠE: Avdo Avdić (Žurnal.info)

U kaznenoj evidenciji Huseina Delalića piše da je osuđivan dva puta. Prvo ga je zbog nanošenja lakih tjelesnih povreda Opštinski sud u Trebinju osudio na uslovni kaznu u trajanju od 30 dana.

Godinu kasnije, presudom Opštinskog suda u Trebinju, broj K -110/82, Delalić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana, uslovno na tri godine, zbog toga što je počinio krivično djelo silovanje u pokušaju.

Kada je, prilikom imenovanja za nosioca pravosudne funkcije, popunjavao upitnik, Delalić je tvrdio da nikad nije osuđen. I bivao je biran, ali onda je Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a u aprilu ove godine pronašla u njegovoj kaznenoj evidenciji presude koje je dodatni sudija Kantonalnog suda u Sarajevu skrivao.

Kancelarija disciplinskog tužioca je podnijela tužbu, te je od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta zatraženo njegovo razrješenje sa pozicije dodatnog sudije Kantonalnog suda u Sarajevu. Pripremno ročište održano je u junu ove godine, svega tridesetak dana prije nego će Delaliću formalno isteći dvogodišnji mandat. I onda – iznenađenje.

“Visoki sudski i tužilački savjet donio je odluku o produženju mandata Huseinu Delaliću, dodatnom sudiji Kantonalnog suda u Sarajevu, na period od dvije godine, počev od 1. 8. 2019. godine”, saopšteno je nakon sjednice VSTS-a održane 17. jula ove godine.

Dakle, iako su znali da je dodatni sudija Husein Delalić godinama skrivao da je osuđivan zbog silovanja u pokušaju, članovi VSTS-a su mu produžili mandat za još dvije godine.

Osim toga, prvostepena disciplinska komisija VSTS-a mjesec dana prije produženja mandata dobila je zahtjev za Delalićevo razrješenje, ali je glavno ročište zakazano tek za septembar ove godine, nakon što Delalić i formalno preuzme funkciju dodatnog sudije Kantonalnog suda u Sarajevu.

Izvor: zurnal.info

Comment here