DRUŠTVOEKONOMIJA

Neđo Trninić: U Ministarstvu me dočekala neodrživa priča da su letovi niskobudžetnih kompanija iz Banjaluke nerealni

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, izjavio je danas u Banjaluci da su rezultati pokazali da je dobar potez saradnja Aerodroma Banjaluka sa niskobudžetnom aviokompanijom Rajaner (Ryanair).

“Mene je dočekala priča kada sam došao na mjesto ministra, pa smo ja i moji saradnici analizirali situaciju i rekli da ta priča nije realna, moramo nešto činiti jer je ono bila neodrživa priča. Današnji rezultati pokazuju da to nije tako”, rekao je Trninić odgovarajući na pitanja novinara koji su ga pitali da prokomentariše stavove prethodnog ministra saobraćaja i veza Nedeljka Čubrilovića

“Ne želim komentarisati prijašnja viđenja, to su bila ubjeđenja koja su tada tako ukazivala. Da li su bila pogrešna ili nisu? I ja ovo ne bih nazvao avanturom. Mi smo donijeli odluku i bili smo hrabri u tom momentu. Da smo bili u pravu i da smo to dobro iznijeli, pokazuju današnji rezultati”, pojasnio je Trninić, koji je danas u Banjaluci prisustvovao sastanku rukovodstva aerodroma i predstavnika kompanije Rayanair.

Podsjećamo, prije samo 5 godina propali su pregovori između Aerodroma Banjaluka, Vlade RS i kompanije Wizz Air, a prethodni ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović je tada izjavio da bi eventualnu korist od letova niskotarifnim kompanijama imali samo građani.

“Nije istina da te niskobudžetne kompanije daju povoljne i niske cijene. Oni te cijene nadoknađuju u dogovoru sa državama i kompanijama”, rekao je tada Čubrilović.

Ipak, aktuelni ministar Neđo Trninić danas sa određenom ogradom govori da izjave njegovog prethodnika ne odražavaju pravo stanje stvari.

“Sigurno da to nije isplativo, da to nije sve u redu, ali ne treba to sve gledati kroz te cifre. Treba gledati koja je korist za našu privredu, za naše građane, za neka druge prateće sadržaje koji će se razvijati i koji su u planu da se razvijaju na aerodromu, počev od turizma, počev od šoping centara, počev od razvoja teretnog saobraćaja. Banjalučki aerodrom je pokazao u ovom periodu da je u stanju da to proprati i da će sigurno nastaviti i proširivati svoje kapacitete kako bi bio još interesantniji i da opslužuje zainteresovane operatere za ovakvu vrstu djelatnosti”, dodao je Trninić.

On je napomenuo da je banjalučki aerodrom bio negativan primjer poslovanja naših preduzeća, te da je onda  odlučeno da se promijeni to stanje i da se krene u razgovore sa niskotarifnim preduzećima.

“Odlučili smo se za Rajaner koja je najveća aviokompanija i današnji dan i protekli period pokazuje da nismo pogriješili. Vlada je prepoznala ove mogućnosti jer je to izuzetno značajno za naše građane, za turiste, za ljude iz privrede i naše radnike u inostranstvu. Kao i do sada, vi znate da je u proteklom periodu Vlada uložila 7 miliona u modernizaciju aerodroma, trenutno je Vlada odlučila i povećanje granta sa 1,9 miliona na 2,5 miliona KM kako bi povećali broj zaposlenih koji bi trebalo da opslužuju broj linija koje se uvode”, navodi Trninić.

Direktor aerodroma Banjaluka Dušan Kovačević kratko je prokomentarisao poslovanje aerodroma.

“Mi tek mjesec dana radimo sa Rajanerom. Ova godina završava krajem decembra, tako da ćemo u januaru imati kompletne podatke. Mi očekujemo veću zaradu nego što smo imali do sada”, naveo je Kovačević.

Comment here