DRUŠTVONASLOVNA

Nebojša Vukanović traži ostavku Natalije Trivić

Narodna skupština Republike Srpske

Poslanik Nebojša Vukanović zatražio je danas u Narodnoj skupštini od ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Natalije Trivić da podnese ostavku. Vukanović ostavku resornog ministra traži zbog, kako je naveo, skandala oko konkursa za izbor direktora osnovne škole Aleksa Šantić u Osmacima. Vukanović je za govornicom u Narodnoj skupštini rekao kako je ministar Natalija Trivić poništila konkurs zbog toga što njen stranački kolega iz Ujedinjene Srpske Dragan Rebić nije mogao da ispuni sve uslove iz konkursne procedure, tačnije nije mogao da donese uvjerenje o nekažnjavanju jer je kažnjavan za utaju. Vukanović je i pokazao Uvjerenje iz Policijske uprave u Zvorniku na kojem se vidi da je kandidat Ujedinjene Srpske osuđivan.

Vukanović je naveo i da je ministarstvo donijelo riješenje o poništavanju konkursa uz obrazloženje da nije raspisan u skladu sa zakonom jer uvjerenje o nekažnjavanju treba da traži škola ali tek nakon imenovanja kandidata.

“Raspisan je konkurs za izbor direktora Osnovne škole u Osmacima na koji su se prijavila četiri kandidata. Zakon predviđa da između ostalog ima ljekarsko uvjerenje da je psihofizički zdrav da obavlja tu dužnost, da ima pet godina radnog iskustva i da je neosuđivan. Kandidat Ujedinjene Srpske koji treba da bude izabran za direktora ne može donijeti potvrdu da nije osuđivan…Nakon toga uvažena gospođa Natalija Trivić 10.9. donosi riješenje kojim kaže da se poništava konkurs koji je raspisan i da se raspisuje novi konkurs jer ovaj nije raspisan u skladu sa zakonom.”– rekao je Nebojša Vukanović za Gerila info.

Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić nije se javljala za riječ u sali Narodne skupštine iako su to od nje tražili još neki od opozicionih poslanika jer je cijelo vrijeme do pauze raspravljano o samo jednoj tački dnevnog reda “Izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju Republike Srpske”.

Natalija Trivić najavila je da će se javno obratiti u završnoj riječi kada bude okončana rasprava o pomenutoj tački dnevnog reda.

“I o Osmacima ću reći sve javno u završnoj riječi, zaista ne mogu sada jer nije završena rasprava.”rekla je kratko ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Skupština inače raspravlja o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju a u raspravi su se pojedini poslanici dotakli upravo i političkog zapošljavanja u osnovnom obrazovanju kao i činjenice da često studenti sa prosjekom većim od devet ne mogu da dobiju posao zbog “preporučenih” kandidata sa mnogo manjim prosjekom a nakon sumnjivih testova i intervjua i bodova koji oni nose.

Izmjene Zakona, o čemu je Gerila već pisala, predviđaju i pojednostavljenje procedura za otvaranje i vođenje privatnih osnovnih škola. Do sada su uslovi za otvaranje i vođenje privatnih i javnih osnovnih škola bili isti, izmjenama zakona se predviđa da privatne osnovne škole mogu da imaju manje odjeljenja od javnih osnovnih škola kako bi mogle da budu osnovane.

GERILA info

Comment here