Nakon ubistva vozača autobusa ubica bi nakon 5 godina liječenja mogao na slobodu

  • 32
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

foto rtvbn

Okružni sud u Banjaluci danas odlučuje o puštanju na slobodu sa prisilnog psihijatrijskog liječenja pacijenta psihijatrijske bolnice Sokolac Željka Stevanovića.

Stevanović je osuđen na psihijatrijsko liječenje presudom Okružnog suda u Banjaluci iz juna 2014. godine. Željko Stevanović je osuđen zbog ubistva Bore Topića vozača autobusa u Banjaluci. Stevanović je Topiću bacio bombu u krilo u trenutku kada je ovaj zaustavio autobus na autobuskoj stanici u naselju Lazarevo. Ubistvo se desilo 13. marta 2014 godine.

Željko Stevanović zahvaljujući advokatu, sada pokojnom ali za života veoma cijenjenom i poznatom, Miroslavu Mikešu nije osuđen na zatvorsku kaznu nakon eventualnog izlječenja u bolnici u Sokolcu već samo na bolničko liječenje do izlječenja što znači da uz odredjene ispunjene uslove može nakon pet godina liječenja da bude slobodan čovjek i pored brutalnog i hladnokrvnog ubistva. Sudija na suđenju je bio Pane Gavrić a banjalučko Okružno tužilaštvo je tada tražilo trajnu izolaciju.

Jedan od uslova koji mora biti ispunjen da bi Stevanović bio otpušten sa liječenja jeste da preporuku za to daju tri psihijatra a prema našim saznanjima forenzičari na Sokolcu su izjavili da je dostignut vrhunac u liječenju. Ipak, takođe nezvenično, niko osim jednog psihijatra nije htio da stavi svoj potpis na preporuku.

U psihijatrijskoj ustanovi Sokolac su nam obećali pisane odgovore na pitanje da li su oni dali preporuku za puštanje Željka Stevanovića i ako jesu zbog čega su jer je direktor te ustanove danas (petak) odsutan.

Takođe nezvanično, Stevanović je ranije već bio puštan na vikende kada je viđan u Banjaluci a da o tome nije obavještena nadležna policijska uprava.

Suđenje nije donijelo prave razloge ubistva. Stevanović je nekoliko godina prije ubistva Topiću, takođe bez razumnog razloga zapalio automobil za šta je osudjen na četiri mjeseca uslovno i nadoknadu štete. Tada je Topiću zaprijetio da će ga prije ubiti nego platiti odštetu.