DRUŠTVONASLOVNA

Najbolji hrvatski trener Zlatko Dalić i popularni belgijski duo 2manydjs dolaze na 11. Weekend Media Festival

Kad je hrvatska fudbalska reprezentacija ušla u finale Svjetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji, Hrvatska je postala jedan od najtraženijih pojmova na Google-u, objavljeno je milion članaka u kojima se spominje te je ostvareno više od 60 milijardi impresija. Na dan finala objavljeno je više od milion tvitova koji su uključivali riječ Hrvatska. U mjesec dana HR reprezentacija i selektor Zlatko Dalić tako su, osim postizanja sportskog megauspjeha, odradili i istorijsku promociju Hrvatske. Najbolji fudbalski selektor na Weekend Media Festivalu otkriće nepoznate detalje iz Rusije i što je drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu donijelo Hrvatskoj. Kako se sve promijenilo i šta sve uključuje moderno brendiranje zemlje, na jednom od panela pokazaće nam Hrvatska turistička zajednica.

05.09.2018., Zagreb – Press konferencija održana je u Johannu Francku povodom skorašnjeg Wikend media festivala koji se po dvanaesti put održava u Rovinju. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Što god mi mislili o njima, promjene su neizbježne, granice se brišu, a tabui ruše. Nekad nepoželjna, industrija kanabisa danas je jedna od najbrže rastućih u SAD-u. Barack Obama priznao je da je pušio marihuanu, kao i Zoran Milanović. O njenim zdravstvenim koristima govori se već godinama. I u Hrvatskoj je medicinska upotreba kanabisa dozvoljena, ali kad ga bolesnici sami počnu uzgajati, dobiju višegodišnju zatvorsku kaznu.

Treba li i zašto legalizirati kanabis, kako regulisati to tržište, bismo li legalizacijom kao društvo profitirali ili se strmoglavili u zavisnost, na predavanju će, između ostalih, raspravljati dr. Ognjen Brborović s Medicinskog fakulteta, jedan od najzaslužnijih za uvođenje konoplje u medicinu.

“Neke kompanije već su usmjerile svoje poslovanje prema industriji kanabisa koja će, prema procjenama Business Insidera, u sljedeće četiri godine na globalnom nivou vrijediti 32 milijarde dolara. Na ovom Weekendu odlučili smo pitati stručnjake da nam razjasne malo širu sliku legalizacije i njen utjecaj na privredu”, rekao je Nikola Vrdoljak, direktor programa Festivala.

Na panelu “Na mladima svijet ostaje (kada o tome stariji donesu odluku)” pripadnici mlađih generacija srušiće naše predrasude o sebi stvorene po defaultu međugeneracijskog jaza i pružiti nam svoje viđenje društva, medija, preduzetništva i aktuelnih pitanja. Dobro slušajte. Mogli bi vas iznenaditi.

“Ove godine odlučili smo uvesti novi format u sklopu predavanja na kojem će nam se predstaviti ‘klinci’ mlađi od 18 godina. Vjerujem da će nam svima njihovi stavovi na neki način otvoriti oči i pokazati nove smjerove o kojima bismo trebali početi razmišljati”, dodao je Vrdoljak.

Weekend je ove godine pripremio još mnoge novosti, nove dvorane i formate u sklopu programa. Tako nam subotnji party pod nazivom “Weekend Goes Global” prvi put dovodi međunarodne zvijezde, belgijski duo 2manydjs. Marko Tolja i diva hrvatske muzičke scene Zdenka Kovačiček u pratnji jedinstvenog Jazz orkestra HRT-a pod dirigentom Mirona Hausera nastupiće u četvrtak, dok će se u petak Bolesna braća pobrinuti za malo žešći ritam.

“Jedna od novosti ovogodišnjeg Weekenda je dolazak svjetski poznatih muzičkih imena u Rovinj. Posjetioci će se u staroj Tvornici duvana rasplesati uz popularni belgijski duo 2manydjs, a zabava će zasigurno trajati do dugo u noć. Jazz orkestar HRT-a pod dirigentom Mirona Hausera, Zdenka Kovačiček i Marko Tolja odaće počast velikom Oliveru Dragojeviću, a prisjetićemo se i kraljice soula Arethe Franklin. Naši sudionici ponovo mogu računati na partyje o kojima će se pričati cijele godine”, rekao je Tomo Ricov, direktor Weekend Media Festivala.

Nakon prošlogodišnje odlične saradnje s nordijskim zemljama, ove godine s veseljem pozdravljamo Njemačku i Francusku kao partnere Festivala. Te dvije zemlje ostavile su tešku prošlost iza sebe i postale važni stubovi evropske integracije. Ambasadorka Francuske Corinne Brunon-Meunier i Harald Seibel, otpravnik poslova Ambasade Njemačke, naglasili su kako mladi i dinamični ljudi upotrebom savremene komunikacijske tehnologije daju vrijedan doprinos uzajamnom razumijevanju i slobodnoj, progresivnoj Evropi.

U duhu saradnje, gosti iz Francuske i Njemačke predstaviće neke od inspirativnih trendova iz svojih zemalja. To je prije svega Arte, evropski kanal za kulturu koji su osnovale Francuska i Njemačka, jedinstveno iskustvo i izvanredna pustolovina kojom su na području kulture i informacija zakoračile izvan nacionalnih granica. Zatim Qwant, evropski internet pretraživač koji se razvija u Francuskoj uz njemački kapital, a cilj joj je postati alternativa GAFA kompanijama. Tu je i Gobelins, vodeća škola animacije na svijetu, te mnoge druge koje ćemo tek otkriti.

05.09.2018., Zagreb – Press konferencija održana je u Johannu Francku povodom skorašnjeg Wikend media festivala koji se po dvanaesti put održava u Rovinju.Nikola Vrdoljak,Tomo Ricov,Kristina Miljavac,Corinne-Brunon-Meunier,Harald Seiber. Photo: Igor Soban/PIXSELL

I ove godine, glavni je sponzor i pouzdan partner Festivala Adris grupa, koja od samih početaka podržava Weekend Media Festival i nezamjenjiv je član najvećeg regionalnog komunikacijskog festivala.

“Ponosni smo domaćin i pokrovitelj Weekend Media Festivala od prvog dana. Uoči samog početka 11. izdanja, vrijedi podsjetiti zašto nam je ova saradnja višestruko važna. Iako godišnje organizujemo više od 130 kongresa i događaja, Weekend Media Festival je zasigurno najveći, najpoznatiji, najdugovječniji i event s kojim je sve počelo prije desetak godina.  Od tada smo u razvoj turističke ponude na najvišem nivou uložili više od četiri milijarde kuna i premetnuli Rovinj u poželjnu i prepoznatljivu event destinaciju u regiji i svijetu. Tome je uveliko pridonio i Weekend Media Festival, koji se nametnuo kao najrelevantniji u komunikacijskoj industriji. U Rovinj svake godine donosi odličnu kreativnu energiju i najnovije svjetske trendove, a privlači i nekoliko hiljada gostiju, čime značajno produžuje turističku sezonu te predstavlja izvrstan način promocije destinacije”, rekla je Kristina Miljavac iz Adris grupe.

Kao i uvijek, svi marketingaši svoje radove mogu prijaviti na sedmi po redu BalCannes, a najbolje digitalne radove u regiji ponovno će predstaviti najvažnija digitalna nagrada, SoMo Borac.

Još bolji, zabavniji i pronicljiviji Weekend čeka vas u bivšoj Tvornici duvana u Rovinju od 20. do 23. rujna. Vidimo se!

Comment here