DRUŠTVONASLOVNA

MUP: Nove uniforme su za kadete

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srspske odgovorilo je zbog čega je raspisan novi tender za nabavku uniformi vrijedan 1,4 miliona maraka. Taj tender je sporan jer je ministarstvo 2017 godine obavilo nabavku uniformi kada je raspisan tender i kupljene uniforme u vrijednosti od oko sedam miliona maraka. Te uniforme su ministarstvu isporučene u martu prošle godine a anbavka je podigla dosta prašine jer je tender postavljen tako da uslove može da ispuni samo jedna firma. Jedini ponuđač i pobjednik na tenderu bila je  firma iz Visokog, KM Trade.

MUP ove godine raspisuje tender za nabavku uniformi za 323 kadeta dvadesete klase Policijske akademije ministarstva koji po prvi put stupaju u službu u narednom periodu, odgovorili su iz ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Nabavka nije podjeljena na lotove a ponovo su postavljene jasne specifikacije. Takođe se traži da ponuđači dostave uzorke, opis i fotografije za sve dijelove policijske uniforme u formi mini kataloga, koji se sastoji od jasnih fotografija u boji, svakog dijela policijske uniforme, prikazan u minimalno tri pozicije.

Izgled pantalona, šapki, majica i košulja do detalja je opisan sa priloženim vizuelnim prikazima, detaljnim opisima karakteristika i pozicija svih elemenata na robama, te su dati detaljni tehnički zahtjevi materijala, kao npr. postojanost boje na znoj ili na otiranje, zatezna čvrstoća, pH vrijednost vodenog ekstrakta i sl. te metode ispitvanja za koje nije ostavljena mogućnost ekvivalenta. Dozvoljena su odstupanja svega +/- 5% od traženih.

“Drugim riječima, uslovi za učešće na tenderu su isti kao i 2017. godine, jer pripadnici Ministarstva shodno organizacionoj jedinici kojoj pripadaju, moraju imati istu uniformu.”– piše u odgovoru MUP-a RS.

Nabavka uniformi iz 2017. godine MUP je koštala nešto preko 7 miliona maraka sa PDV-om. Domaći proizvodjači i Privredna Komora RS žalili su se tvrdeći da su tenderske specifikacije tako podešene da odgovaraju samo toj firmi.

Comment here