DRUŠTVONASLOVNA

Ministar Tegeltija blokira povećanje budžeta za kulturu RS!?

Klub poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS trebao je danas na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske amandmanski djelovati na Prijedlog Zakona u kulturi, a u cilju povećanja budžeta za kulturu RS sa 0.6% na minimalno 1%. Međutim, sve je palo u vodu u trenutku kada je ministar finansija u Vladi RS stopirao predlaganje i upisivanje pomenutog amandmana u Zakon, u član 59 koji se direktno bavi finansiranjem kulture.

To je prije svega direktno kršenje Strategije razvoja kulture Republike Srpske 2017-2022, dokumenta koji su prošle godine usvojili Vlada RS i poslanici NSRS! Samim tim i kršenje prava građana, umjetnika, stručnjaka u kulturi, te Ustava Republike Srpske koji jasno kaže da svi imamo pravo na kulturu. Naime, na stručnim raspravama koje su, povodom Zakona o kulturi, održavane u aprilu i maju, u svakom gradu i na svakoj raspravi zaključeno je da nema smisla donositi nikakve strategije i zakone ako se za kulturu izdvaja svega nekoliko miliona što je ravno budžetu Srbije samo za film i da se u Zakon mora upisati minimalan iznos od 1%, od čega bi se 0.5% izdvajalo za programe. Glas struke i onih koji kulturu stvaraju očigledno nije važan vladajućoj stranci s obzirom na rasplet ove situacije danas. Strategijom razvoja kulture je planirano da se svake godine budžet za kulturu sukcesivno povećava za 0,2% kako bi se do 2022. došlo do 1.5%. Međutim, od planiranog povećanja se ništa nije desilo, tako da je budžet ostao 0.6%, a i za narednu godinu će, po svim prilikama ostati na 0.6%.

Definitivno potvrdu ovog skandaloznog ponašanja (jednog u nizu) institucija RS ćemo dobiti 2.jula kada se nastavlja 25.redovna sjednica NSRS.

Kako portal Gerila.info ekskluzivno saznaje, Klub poslanika SNSD je već bio na putu da usaglasi amandman na Zakon o kulturi i potvrdi povećanje izdvajanja za kulturu, kao i da ta stavka u budućnosti ne može biti manja od 1%. Ono što je izuzetno važno je da se taj iznos ne odnosi na plate zaposlenih u kulturi već na nove projekte, programske aktivnosti i investicije u kulturni život RS.

PRVA VERZIJA AMANDMANA

Kako tvrde naši izvori, do zaokreta je međutim došlo na intervenciju ministra Tegeltije koji se lično usprotivio prijedlogu amandmana, tako da je u Klubu poslanika usvojen jedan sasvim drugi dokument koji laiku ne znači mnogo, ali koji je u suštini “mrtvo slovo na papiru” koje održava postojeće stanje, a nagovještava povećanje na 1,5% od ukupnog Budžeta RS, a prećutno se prelazi preko povećanja od 0.2% na godišnjem nivou, kao i to da minimalan iznos MORA da bude 1% što je, između ostalog, i preporuka UNESKO-a.

“ISPRAVLJENA” VERZIJA
Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture u RS, za Gerila.info je potvrdio da bi u novim amandmanima trebalo da stoji da ulaganja u kulturu ne mogu biti manja od 1% na godišnjem nivou i da se nada da će se to usvojiti već za budžet za 2019.godinu. “Ako su nam svima puna usta kulture i onoga što se dešava u kulturi, i ako je to najbolji ambasador RS izvan njenih granica, onda se moramo potruditi da projekti i programi u kulturi budu finansirani sa više sredstava. Ne može biti manje od 1% budžeta za kulturu”, istakao je resorni ministar.

Na pitanje da li je upoznat o “intervenciji” ministra Tegeltije, Malešević je izjavio “da još ništa nije gotovo i de će vidjeti kad amandmani dođu na program u Vladu RS”. “Nisam bio na početku sjednice, tako da nisam u taj dio upućen da li je ili nije bilo protivljenja”, rekao je Malešević.

Iako smo pokušali dobiti komentar ministra Tegeltije na današnjem zasjedanju NSRS, do njega ipak nismo došli, Ipak, odgovor na tvrdnje naših izvora ćemo zatražiti od Ministarstva finansija i objaviti po prijemu.

Redakcija GERILA.info

Comment here