DRUŠTVONASLOVNA

Lukač: Želimo rezervni sastav policije. Potreban nam je

Republika Srpska mogla bi da dobije rezervni sastav policije. To je, makar, želja ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača. Rezervni sastav policije je potreban, tvrdi Dragan Lukač, a zamišljeno je da broji do dvadeset odsto ukupnog broja policajaca.

“Mi se susrećemo sa pojačanim zahtjevima za prisustvo policije na određenom terenu u Republici Srpskoj, po pitanju migrantske krize naročito.”-rekao je Dragan Lukač.

Lukač tvrdi da rezervni sastav, ukoliko bde formiran, može da pomogne i kod elementarnih nepogoda. Ukoliko do formiranja rezervnog sastava policije dođe prije toga mora biti izmjenjen Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima. Za sada nije poznato koliko bi uvođenje policajaca rezervista koštalo građane Republike Srpske.

“Nećemo odjednom da uvodimo kompletan taj sastav već postepeno zavisno od toga koliko se odlučimo sa kojim brojem da krenemo. Ta sredstva će biti potrebno obezbijediti. Vlada će morati da obezbijedi određena sredstva što se tiče uniformi, opremanja i obuke tih ljudi.” – rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Inače, Republika Srpska već ima formiranu organizaciju čiji zadatak je da pomaže građanima prilikom elementarnih nepogoda, Civilnu zaštitu Republike Srpske, i ima velikih problema sa kvalitetnim finansiranjem te organizacije. Manjak sredstava a naročito čizama i čamaca bio je vidljiv prilikom poplava koje su prije nekoliko godina pogodile Republiku Srpsku. Tada je postalo jasno da je nepoznato gdje je završio veliki broj čamaca naslijeđen kao dio pokretne vojne imovine. Kao dio tog nasljeđa dijeljeni su kamioni, pumpe za vodu i sličan materijal. Kada su se dogodile poplave nedostajalo je svega.

 

Comment here