DRUŠTVONASLOVNA

Lukač, Višković, Cvijanović o najavama izmjena Zakona o javnom redu i miru. Gdje je granica ugrožavanja demokratije?

Nakon oštrih reakcija nevladinih organizacija, udruženja novinara ali i građana na najave nacrta izmjena zakona o javnom redu i miru kojim je u jednom dijelu čak predviđena zatvorska kazna za fotografisanje policijskog službenika jer se to navodno smatra ometanjem njegovog rada stižu i odgovori prvih ljudi Vlade, ministarstva i Republike.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač tvrdi da se pod ometanjem službenika ne misli samo na policajca već se može odnositi na novinare koje neko ometa u njihovom radu. Tvrdi i da je to što je do sada urađeno samo nacrt a da u prijedlogu može doći do određenih izmjena.

“Smatramo da niko nema pravo da smeta i ometa državne predstavnike svih institucija da rade svoj posao i to svakako nije nikakav udar na medije”- tvrdi Lukač.

Na konstataciju da sve to na terenu može biti vrlo široko tumačeno Lukač kaže da može ali da je dudija onaj ko tumači zakon i koji donosi presudu.

“Mi možemo sad o tome ovako da pričamo ali to nije zakonsko riješenje dok ne bude pravosudno zakonsko riješenje decidno napisano i onda će se znati šta to znači a tužilaštvo i sudovi će tumačiti onako kako je zakonom propisano.”-kaže ministar unutrašnjih poslova.

Predsjednica Republike Željka Cvijanović kaže da je ona živjela u jednom vremenu kada je policajac bio poštovan i da ne možemo očekivati da policajac bude efikasan u radu ukoliko ga razvlastimo. Tvrdi da demokratija nije ugrožena. Na pitanje gdje je granica između sve većih policijskih ovlaštenja i ugrožavanja demokratije nema konkretnog odgovora.

“Granicu ne možemo ni Vi ni ja odrediti, kao što ni Vi ne možete tako ni ja ne mogu.”-rekla je Željka Cvijanović.

Zakon je u nacrtu i biće javna rasprava kaže predsjednik Vlade.

“Sve što bude primjedbi čućemo u Narodnoj skupštini i do prijedloga zakona sve što treba da se iskoriguje u pravcu boljeg rada i ministarstva unutrašnjih poslova i zaštite građana Republike Srpske biće urađeno.”-rekao je danas predsjednik Vlade Radovan Višković.

Novi prekršaj javnog reda i mira vodi u ozakonjenje represije saopštili su danas iz Transparency internationala a udruženje BH novinari je od Vlade zatražilo da povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnom redu i miru.

Comment here