DRUŠTVONASLOVNA

Kupovina novih automobila za potrebe Predsjednika Republike Srpske: Šta se sve može kupiti za 655.200 KM?

FOTO: capital.ba

Kao što je već poznato, Kabinet Predsjednika Republike Srpske kupuje pet novih službenih vozila čija se vrijednosti procjenjuje na 655.200 KM. Prosječna pojedinačna vrijednost ovih vozila prema tenderskoj dokumentaciji trebala bi biti oko 135.000 KM.

Komentarišući reakcije u javnosti, predsjednica Željka Cvijanović je rekla da je nabavka pet novih vozila sasvim normalna i uobičajena, dodajući da postoje određena pravila i koja se moraju ispoštovati kako bi imali sigurne automobile.

Neka od tih “pravila” su da automobili moraju imati grijаnje prednjih i zаdnjih sjedištа, ambijentаlnа svjetlа u unutrаšnjosti vozilа, elektroаsistenciju prilikom zаtvаrаnjа vrаtа, putni računar i automаtski trozonski klimа uređаj sа dodаtnim kontrolаmа zа klimu nаzаd. Jedno od vozila mora biti minimalne dužine od 5,3 metara, što odgovara vozilu audi “A8”.

Međutim, postavlja se pitanja da li su samo ekstra skupa vozila kao što su audi, mercedes ili BMW sigurna vozila? Zar je moguće da nijedna druga marka automobila ne ispunjava uslove sigurnosti? Ili je u pitanju prestiž?

Za 650 hiljada maraka moglo bi se kupiti pet jednako dobrih automobila i još da ostane novca koji bi mogli usmjeriti, recimo, u stipendije studentima, pomoć samohranim roditeljima, saniranje posljedica poplava, kratkoročne kredite mladima za pokretanje prvog posla i slično.

Ukoliko zanemarimo npr. dačiu “Logan” ili ladu “Vesta”, jer bi predsjednici najvjerovatnije bilo “ispod časti” da se vozi u ovim automobilima, na tržištu se može naći više nego dovoljno marki i modela automobila koji bi pružali jednake, ili gotovo jednake mogućnosti kao i audi, mercedes ili BMW, a pritom bi bili neuporedivo jeftiniji.

Tako bi npr. za sitroen “C-Elysée” Kabinet Predsjednika RS morao izdvijiti oko 30.000 KM po vozilu. A u serijskoj ponudi bi dobili, između ostalog, sistem za kontrolu stabilnosti vozila, sistem protiv blokiranja točkova, sistem za pomoć kod naglog kočenja, sistem protiv proklizavanja pogonskih točkova, kodiranu blokadu paljenja motora, detektor niskog pritiska u gumama, indikator promjene stepena prijenosa, tempomat i limitator brzine, LED dnevna svjetla, zadnja svjetla sa 3D efektom…

Citroën C-Elysée

Za pežo “508” bi morali izdvojiti oko 60.000 KM, za šta bi dobili, između ostalog, FULL LED svjetla, sistem protiv proklizavanja pogonskih točkova, indirektni sistem za kontrolu pritiska u gumama, električno podesivo namještanje sjedišta u lumbalnom dijelu sjedišta vozača i suvozača, šest vazdušnih jastuka, aktivni sistem za uzbunjivanje kod nenamjernog prelaska vozne trake, automatsko kočenje u hitnom slučaju, prepoznavanje znakova ograničenja brzine… Ili je ovo isuviše sigurno za Kabinet Predsjednika RS, uzevši u obzir da ne vole da im neko limitira brzinu.

Peugeot 508

Imamo i opel “Insigniu” za koji bi morali izdvojiti oko 70.000 maraka za bolju verziju u okviru koje bi dobili senzore za kišu, unutrašnji retrovizor s automatskim zatamnjenjem, automatsko upravljanje svjetlima s detekcijom tunela, aktivna prednja svijetla, automatsko podešavanje visine snopa prednjih svjetala, pokazatelj udaljenosti, sistem za izbjegavanje frontalnih sudara, senzor i pokazivač za pomoć pri držanju trake, kočenje radi izbjegavanja sudara pri malim brzinama, osnovni sistem za otkrivanje pješaka sprijeda, upozorenje na vozila iza, unaprijeđeni senzor i indikator za otkrivanje bočnih prepreka… Ili je i to isuviše bezbjedno za ukus predsjednice?

Opel Insignia

Kabinet Predsjednika RS bi mogao nabaviti i ford “Mondeo” po cijeni od 50.000 za jedno vozilo. U sklopu osnovne ponude bi dobili elektronski sistem za nadzor stabilnosti vozila, elektronsku raspodjelu sile kočenja, pomoć pri kočenju, sistem kontrole proklizavanja, diferencijal sa ograničenim proklizavanjem, grijanje prednjih sjedišta, krovnu konzolu sa svjetlima za čitanje sprijeda i nazad i osvjetljenjem unutrašnjosti vozila, dvozonski automatski klima uređaj s otvorima za ventilaciju nazad i senzorom kvalitete vazduha u kabini…

Ford Mondeo

Za reno “Megan” bi trebali izdvojiti oko 40.000 KM po vozilu, za šta bi u osnovnoj ponudi dobili sistem za kontrolu stabilnosti, sistem za kontrolu proklizavanja prednjih točkova, sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici, sistem aktivne pomoći pri kočenju, nasloni za glavu na svim sjedištima podesivi po visini, halogena prednja svjetla, automatski dvozonski klima uređaj sa senzorom štetnih gasova, LED dnevna svjetla…

Renault Megane

Hjundai “Elantra” košta oko 40.000 KM za bolju verziju, za koju se dobije sistem kontrole pritiska u gumama, progresivni servo uređaj upravljača, elektronički program stabilnosti, LED dnevna prednja svjetla, LED poziciona prednja svjetla, integrisani pokazivači pravca u prednjim ogledalima, Dual automatski klima uređaj…

Hyundai Elantra

Takođe, umjesto esktra skupih limuzina kao što su audi, mercedes ili BMW, mogli bi se nabaviti škoda “Octavia” za pedesetak hiljada maraka, tojota “Corolla” za tridesetak hiljada ili nova mazda “6” za šezdesetak hiljada KM, što je opet duplo manje od predviđene cijene za jedno vozilo koje Kabinet Predsjednika RS namjerava kupiti.

Kada bi izabrali bilo koju marku i model od ovih automobila, uštedili bi više nego duplo i ta sredstva bi mogli usmjeriti u nešto drugo, nešto potrebnije društvu, a ne u skupe limuzine kako bi se predsjednica osjećala “sigurnom”. Sigurna i bezbjedna može biti i u škodi, tojoti, fordu ili opelu. Jedini problem je što te marke automobila nisu dovoljno prestižne za ukus naših vlastodržaca.

Ostavite komentar