DRUŠTVONASLOVNA

Ko je izdao nalog za hapšenja i pretrese

U policiji su danas rekli da se akcija hapšenja Davora Dragičevića i pretresa njegove kuće odvija u saradnji sa banjalučkim Okružnim tužilaštvom. Tužilaštvo se nije oglasilo a poslali smo im sljedeća pitanja:
Da li je tužilaštvo izdalo nalog za pretres kuće Davora Dragičevića i ukoliko jeste zbog čega?
Da li je obaviješten advokat Davora Dragičevića o nalogu za njegovo hapšenje i pretres kuće?
U međuvremenu banjalučki Centtar za socijalni rad je u odgovoru BN televiziji potvrdio da oni nisu obaviješteni o pretresu kuće u kojoj su se u trenutku pretresa nalazila maloljetna lica a tto je moralo da bude urađeno.
“JU „Centar za socijalni rad“ Banja Luka je organ starateljstva i u tom smislu ima obavezu zaštite svakog maloljetnog lica koje se nađe u stanju socijalne potrebe ili bez nadzora roditelja ili staratelja. U situacijama kada bilo koja institucija provodi radnje iz svoje nadležnosti, a te radnje obuhvataju i maloljetna lica bez nadzora ili pratnje, te institucije dužne su bez odlaganja obavijestiti centar za socijalni rad kako bi se zaštitio najbolji interes djeteta. Kao institucija socijalne zaštite, naša ustanova danas nije dobila zvaničnu informaciju od bilo koje institucije da se provode radnje prilikom kojih se nalaze i maloljetna djeca bez nadzora roditelja ili staratelja. Ipak, od strane jednog građanina koji se predstavio kao advokat, obaviješteni smo da se na adresi Franca Šuberta br. 50, bez navođenja imena porodice, vrši pretres, te da su djeca sama već neko vrijeme, a da se članovima porodice ne dozvoljava pristup djeci, te da su djeca traumatizovana. Bez odlaganja smo pristupili provjeri dobijene informacije i krenuli na lice mjesta, ali smo od istog građanina obaviješteni da su djeca predata bliskom članu porodice.”– odgovorili su za BN u  Centrru za socijalni rad.
Inače policija je danas orrganizovala konferenciju za novinare ali se na njoj ispred Policijske uprave Banjaluka nije pojavio niko od zvaničnika banjalučke policije ni ministarstva unutrašnjih poslova RS. Konferenciju je bez obzira na ogroman interes javnosti održao portparol Policijske uprave Banjaluka.

Comment here