DRUŠTVONASLOVNA

Jason Jercinovic na Weekendu o oglašavanju u doba vještačke inteligencije

Iz New Yorka u Rovinj stiže Jason Jercinovic, vizionarski digitalni marketinški stručnjak i globalni direktor marketinških inovacija u američkoj agenciji “Havas”. Otkriće šta nas čeka prilikom primjene vještačke inteligencije u marketingu.

Vještačka inteligencija otvorila je novi svijet brendovima koji pomoću te tehnologije mogu mnogo da nauče o preferenciji korisnika i preporučiti im sadržaje krojene prema njihovom ukusu. Jedan od takvih primjera je Netflix čije su preporuke filmova i serija jedan od načina podsticanja korisnika da nastave s korištenjem tog servisa. Prateći njihovo ponašanje, pametni algoritmi grade bazu onoga što gledaoci žele, ne prepuštajući odluke samo genijalnim rediteljima.

O prednostima, ali i izazovima upotrebe vještačke inteligencije u marketingu na 11. Weekend Media Festivalu u Rovinju govoriće Jason Jercinovic, globalni direktor marketinških inovacija u renomiranoj američkoj agenciji “Havas” u New Yorku. Jason Jercinovic je vizionarski digitalni marketinški stručnjak sa više od dvadeset godina iskustva u tehnologijama, oglašavanju i marketingu, od rada sa start-upovima do vodećih svjetskih brendova.

Jedan je od globalnih predvodnika kada je riječ o primjeni vještačke inteligencije u marketingu. U “Havasu” je kao globalni šef za marketinške inovacije zadužen za nove AI i CX poslovne jedinice (Havas Cognitive). U svom radu koristi znanja iz područja vještačke inteligencije, analize podataka, tehnologije, biznis strategija i dizajna.

Vještačka inteligencija ulazi u sve pore života, pa tako i u oglašavanje. Jedan od primjera su chatbotovi, sve popularnija tema u svijetu digitalnog marketinga koji implementirani u platforme za komunikaciju i messaging aplikacije, služe za razgovor između brenda i korisnika. Iako takva inovativna rješenja mogu značajno poboljšati naše živote, ovaj poznati stručnjak s razlogom postavlja pitanje kako biti siguran da se koriste u prave svrhe?

Prošle godine je Facebook morao da ugasi program vještačke inteligencije nakon što su dva bota razvila svoj jezik koji ljudi više nisu mogli da razumiju, a poznati su i slučajevi u kojima su se botovi koristili rasističkim komentarima. Jason Jercinovic se zato zalaže za stvaranje etičkog kodeksa koji bi ograničio korištenje vještačke inteligencije u marketingu te osigurao transparentnost i povjerenje. Na svom predavanju u sklopu Weekenda, pokušaće da odredi granicu koju oglašivači baš nikada ne bi smjeli preći.

Najveći regionalni komunikacijski festival održava se od 20. do 23. septembra na poznatoj lokaciji u staroj tvornici duvana u Rovinju, a ovogodišnji partneri su Francuska i Njemačka. Svi marketing stučnjaci svoje radove mogu prijaviti na sedmi po redu BalCannes, a najbolje digitalne radove u regiji i ovog će puta predstaviti najvažnija digitalna nagrada SoMo Borac.

Comment here