DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Izvađen “Vrbaški mač u kamenu” (FOTO)

U Banjaluci je danas izvađen mač iz rijeke Vrbas. Mač je pronađen na dubini od 4 metra, gdje je temperatura vode 13 stepeni.

Vrbas- mač u kamenu

Riječ je o srednjovijekovnom maču kojeg je u rijeci Vrbas pronašao ronioc Ronilačkog kluba „BUK“.

Ronioci su nakon ovog pronalska kontaktirali Muzej RS , gdje je odmah  pristupljeno pripremanju stručnog vađenja i planiranju konzervacije i restauracije kao i izlaganju eksponata, a danas je mač izvađen iz vode.

Vrbas- mač u kamenu
Vrbas- mač u kamenu

Ronilac Ana Ćurić iznijela je mač na obalu, a kozervatorica ga je odmah stavila u kutiju i obložila hemikalijama da bi ga sačuvala od oksidacije.

Nakon vađenja, mač će biti temeljno čišćenje i konzerviran, a za taj proces nadležan je konzervator Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu.

Ronilac Ana Ćurić izvadila mač u kamenu

Pronalazak jednoiporučnog ili bastardnog mača u koritu rijeke Vrbas predstavlja značajno arheološko otkriće jer je na teritoriji Grada Banja Luka, u proteklih skoro devedeset godina koliko postoji Muzej Republike Srpske, pronađen samo jedan srednjovjekovni mač i to dosta oštećen, a koji se danas čuva u Zbirci srednjovjekovnog oružja i oklopa.

“Ovakav tip bastardnog mača, koliko se može procijenti na podvodnom snimku i u fotografijama, a na osnovu tipološke analize sječiva, nakrsnice i jabučice mača, korišten je u razdoblju od zadnje četvrtine 13. do prve polovine 15. vijeka. Ovakvi mačevi na našim prostorima su relativno rijetki, zbog čega je njegovo spašavanje i konzervacija od prioritetnog značaja, kako za Muzej, tako i za Grad i Republiku Srpsku”, rekli su u Muzeju RS.

Comment here