DRUŠTVONASLOVNA

Godina dana od pronalaska tijela Davida Dragičevića

24.03.2018. godine na ušću rijeke Crkvene u Vrbas, prema zvaničnoj verziji, pronađeno je beživotno tijelo Davida Dragičevića. Prema istoj verziji rijek Crkvena je nekoliko dana nosila tijelo od naselja Lauš gdje je David, prema zvaničnoj verziji upao u rijeku, do ušća u Vrbas nekoliko kilometara.

24.03.2019. godine članovi grupe Pravda za Davida okupili su se na ušću Crkvene u Vrbas i zapalili svijeće. Poručili su kako ne vjeruju u zvanične verzije i kako i dalje traže istinu i pravdu. Kažu i da istinu mnogi znaju ali da niko neće javno da je objavi.

“Okupili smo se ovdje jer je ovdje prije godinu dana tačno na ovom mjestu pronađeno Davidovo tijelo. Ono što mi znamo svi jeste da je policija ubrzo nakon toga saopštila da je zapravo David već 18. marta upao u Crkvenu na Laušu i da ga je ta ista Crkvena šest dana nosila. Onaj ko ne zna a banjalučani znaju da je Crkvena ustvari jedan potok u koji se izlijeva kanalizacija. Ono što ljudi ne vjeruju to je da ga Crkvena nije mogla nositi toliko dana. Tako da mi u verziju policije ne vjerujemo, to je samo dio slagalice koju oni koriste a ne ide im baš najbolje.”- rekao je Ozren Perduv iz grupe Pravda za Davida.

Na konferenciji za novinare koja je 26. marta održana u Policijskoj upravi Banjaluka a na kojoj su mimo uobičajenog prisustvovali načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet i patolog javnosti je saopšteno da je David Dragičević najvjerovatnije upao u Crkvenu a da je prije toga opljačkao jednu kuću u naselju Lauš. Ta konferencija bila je okidač za neprekidne svakodnevne proteste banjalučana okupljenih oko grupe Pravda za Davida. na tim protestima u nekoliko navrata okupilo se i po nekoliko desetina hiljada ljudi. Nakon posljednjeg velikog okupljanja na Trgu Krajine okupljanja su zabranjena a policija ne dozvoljava ni šetnju trgom ukoliko ima bilo kakve veze sa Davidom Dragičevićem. Otac Davida Dragičevića je napustio Republiku Srpsku a 15. marta ekshumirani su i posmrtni ostaci Davida Dragičevića i preneseni u Austriju.

 

Comment here