DRUŠTVONASLOVNA

Glavna nagrada Festivala animiranog filma „Banjaluka 2018“ poljskom „Kolaholičaru“

Jedanaesti Međunarodni festival animiranog filma „Banjaluka 2011“ završen je dodjelom nagrada i bh. premijerom filma „Ostrvo pasa“ Vesa Andersona.

Žiri u sastavu Mina Cvetinović-Pavkov (Srbija), Mladen Miljanović (Bosna i Hercegovina) i Darko Masnec (Hrvatska) donio je odluku da GRAND PRIX festivala bude dodjeljen filmu “COLAHOLIC-­‐KOLAHOLIČAR”. Žiri je odlučio da se nagrada dodjeli  ovom filmu zbog cjelokupnog utiska koji se ogleda  kroz odličnu režiju, animaciju te  narativni tok filma. Takođe film na romantičan i duhovit način prikazuje memoare osobe koja je ovisna o ”Koli” ali i problematizuje eru konzumerizma kojoj pripadamo.

Nagrada za kreativnost i umjetnički izraz dodjeljuje se filmu “ BICIKLISTI” autora Veljka Popovića u hrvatsko-francuskoj produkciji. Nagrade za tehnike animacije dobili su filmovi: “PAD” i to nagradu za najbolju 2D animaciju autoru Borisu Labbeu francuske produkcije, “SLONOVI ĆE BITI SREĆNI” nagradu za najbolju 3D animaciju autorima: Lukas Raselu, Šarlote Brun, Loik Frimat, Vinsent Labis, Adrien Lanoj i Adris Lepotre francuske produkcije.

Nagrada za najbolju lutku animaciju dobio je film “NEPUTOVANJA” autora Ana Nedeljković i Nikola Majdaku, srbijansko slovačke produkcije. Nagrada za najbolji dječiji film dobila je “CRVENA JABUČICA“ autorke Ane Horvat hrvatske produkcije.

Specijalno priznanje osvojili su filmovi “OKO KOJE TREPĆE” režiserke Kiane Nagšineh njemačke produkcije, “DUBIOZA KOLEKTIV:RIJALITI” režisera Toni Humla u BiH-danskoj koprodukciji i “FLIM FLAM”režisera Marka Belića hrvatske produkcije.

Nagradu publike dobio je film „Kolja i stare dame“, u režiji Ane Judine ruske produkcije.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Udruženje filmskih radnika u Bosni i Hercegovini iz Sarajeva i Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) u Bosni i Hercegovini.

Održavanje Festivala pomogao je prostorom i tehničkim resursima „Cineplexx Palas“ iz Banjaluke, a medijski pokrovitelj je „Elta televizija“.

GERILA.info

Comment here