DRUŠTVONASLOVNASPORT

FK Krupa – Ne pomažu ni inostrani transferi

Dok će fudbalski klub Borac u sljedećoj sezoni da igra Premijer ligu Bosne i Hercegovine, fudbalski klub Krupa će u suprotnom smjeru. Nakon nekoliko sezona u kojima su išli samo naprijed i pravili sve bolje rezultate, te napredovali rang po rang, sada su ispali iz elitnog društva.

Klub iz Krupe na Vrbasu, banjalučke mjesne zajednice, nezvanično, zbog izrazito loše finansijske situacije razmišljao je čak i o povratku u četvrtu ligu Republike Srpske i da opet krene iz početka sa stvaranjem ekipe.

Potpredsjednik kluba Dragomir Ilić za naš sajt ipak potvrđuje da će Krupa naredne sezone igrati Prvu ligu Republike Srpske ali isto tako napominje da je poslovanje bez gubitaka postalo nemoguće.

Krupi “glavu iznad vode” za sada drži novac zarađen od nekoliko, za BiH prilike velikih prodaja igrača. Međutim ni to nije dovoljno da klub normalno funkcioniše i da nesmetano radi jer su i sami troškovi takmičenja veliki. I upravo je tu ekipa nakon prodaje ključnih igrača izgubila kvalitet koji ju je na kraju i koštao ispadanja iz Premijer lige BiH.

Krupa je u posljednjih nekoliko godina imala nekoliko unosnih prodaja. Ono što je takođe veoma bitno da je klub transparentno objavio sve podatke o ovim odlascima.

Najveći transfer klub je napravio kada je u tom trenutku najbolji strijelac Premijer lige Bosne i Hercegovine Elvir Koljić otišao u Rumuniju. Pomenuti napadač je već jednom odlazio u Poljsku ali se nakon povrede vratio u kanjon Vrbasa gdje je opet zaigrao u odličnoj formi i zaradio inostrani angažman. Krupa je na ime obeštećenja dobila 450 000 evra od rumunske Krajove.

Prije njega sjajan posao je napravljen i sa defanzivcem Aleksandrom Vukotićem koji je potpisao za belgijski Vasland Beveren za 345 000 evra uz dodatne procente, dok je lijevi bek Irfan Jašarević otišao u švedski Dalkurd za 100 000 evra. Sada će ekipa čekati novac od prodaje Slobodana Milanovića Sarajevu.

– Za normalno funkcionisanje kluba potrebno je bilo u Premijer ligi Bosne i Hercegovine između milion i 1 200 000 maraka. Tu su uračunate sve klupske selekcije i troškovi. Nastojali smo to da pokrijemo ali u ovom trenutku to nije moguće. Funkcionisanje kluba je zaista bilo teško, ali možemo da se pohvalimo redovnim plaćanjem poreza. Na to smo samo u proteklim godinama dali oko 180 000 maraka. Takođe ono čime se ovaj klub ponosi je da nije ostajao dužan igračima i da su oni plaćeni za svoje napore. Najveći sponzor je bilo preduzeće Eko Euro tim koje je i najviše trpilo zbog ulaganja u fudbalski klub – istakao je potpredsjednik Dragomir Ilić.

U Fudbalskom klubu Krupa tvrde da godišnje na ime poreza plaćaju oko 180 000 maraka a da su u 2018. godini od grada Banjaluka dobili oko 108 000 maraka.

Zvanični podaci iz Gradske uprave Banjaluka kažu da je Krupa u 2017. godini od grada dobila 108 000 maraka a u 2018. godini 113 237 maraka. Planom za ovu godinu predviđeno je 113 387 maraka.

Istovremeno, prema zvaničnim podacima, Fudbalski klub Krupa je od Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske na osnovu novca od igara na sreću dobio 10 000 maraka 2017. godine i 4 000 maraka 2018. godine što se poklapa sa podacima koje su nam dostavili u ovom fudbalskom klubu.

U fudbalskom klubu Krupa napominju i da su im za dalje nesmetano funkcionisanje hitno potrebna sredstva u iznosu od 350 000 maraka za zamjenu terena sa vještačkom travom. Aktuelnom terenu istekao je desetogodišnji rok trajanja.

Naime stadion u Krupi je izgrađen tokom Svjetskog prvenstva u raftingu koje je 2009. godine održano u Banjaluci. Tada su za ovo takmičenje potrošena velika sredstva, a jedan od ključnih projekata je bio upravo i stadion u Krupi.

– Nakon deset godina vrijeme je za zamjenu vještačke podloge i nama je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine u prvom postupku zbog toga i na kraju prošle sezone odbio licencu za takmičenje u Premijer ligi. Imamo mi tu još problema oko terena jer je najnoviji zahtjeva da se za elitni rang postave reflektori. To je za ovaj klub trenutno nemoguće jer oni puno koštaju a adekvatne pomoći nadležnih institucija nema. Zbog toga ćemo nastojati da podmladimo ekipu u narednom periodu i da igramo Prvu ligu Republike Srpske gdje su kriterijumi ipak niži – dodao je Ilić.

izvor borac-sport.com (priča je urađena u sklopu projekta Centra za promociju civilnog društva, IMEP komponenta New Voice)

Comment here