DRUŠTVONASLOVNA

Dupla primanja članova VSTS

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilčkog savjeta Bosne i Hercegovine primanja iz budžeta ostvaruje po dva osnova. Tu je situacija ista i sa ostalim članovima Visokog sudskog i tužilačkkog savjeta. Za rad u Savjetu članovi i predsjednik savjeta dobijaju naknadu koju određuje Savjet ministara. N1 je prije tri godine pisao kako pojedini članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za svaki radni dan proveden u Savjetu dobiju 200 maraka. Sve to uz redovnu sudijsku ili tužilačku platu, tako da mjesečno inkasiraju i po šest hiljada maraka.

Ipak, četiri stalno zaposlena člana Savjeta među kojima je i predsjednik Milan Tegeltija nisu te sreće. Njihova primanja su ograničena na naknadu od 1300 maraka i na platu u sudskoj instituciji u kojoj su stalno zaposleni iako za vrijeme trajanja mandata u Savjetu u toj instituciji ne rade.

Konkretno, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija prima naknadu u Savjetu od 1300 maraka i platu u Osnovnom sudu u Banjaluci od 2400 maraka. To su podaci od prije tri godine.

U banjalučkom Osnovnom sudu Milan Tegeltija se uredno na njihovoj zvaničnoj internet stranici vodi kao sudija parničnog odjeljenja. U ovoj instituciji su potvrdili da se Tegeltija vodi na spisku sudija a na pitanje o plati odgovaraju da je sve u skladu sa zakonom.

 

foto blic

Dakle, imenovani je kao predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine radno angažovan sa punim radnim  vremenom u Savjetu (član 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine “Službeni glasnik Bosne i Hercegovine” broj: 48/07), a platu ostvaruje u Osnovnom sudu  u Banjoj Luci na osnovu člana 9. stav 2. Zakona o VSTS-u (,,Službeni glasnik Bosne i Hercegovine” broj: 25/04, 93/05, 32/07 i 48/07).”- odgovor je banjalučkog Osnovnog suda. 

Jasno je da u slučaju plata i naknada članova Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine nema ništa protivtzakonito.

U VSTS BiH nisu nam, međutim odgovorili na pitanje kolike trenutne naknade dobijaju članovi i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine.

 

 

Comment here