DRUŠTVONASLOVNA

Država protiv novih tehnologija na polaganju vozačkih ispita.

Budući vozači u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini ne smiju da prilikom polaganja vozačkih ispita koriste tehnička pomagala koja fabrički postoje u vozilima na kojima se polaže vozački ispit. Što znači da kandidati ne smiju da koriste senzore za parkiranjee prilikom polaganja. Tumačenje propisa vezanih za polaganje vozzačkih ispita a koje se tiče senzora za parkiranje od ministartsva transporta i komunikacija BiH tražio je republički Zavod za obrazovanje odraslih Republike Srpske.

“Uzimajući u obzir sve navedeno a u cilju utvrđivanja da li je kandidat stekao potrebna znanja i vješštine za bezbjedno upravljanje vozilom, smatramo da ispit iz upravljanja motornim vozilom trreba provoditi na način da kandidat samostalno bez upotrebe tehničkih pomagala, u konkretnom slučaju senzora za parkiranje izvodi tražene radnje.-piše u tumačenju ministarstva transporta i komunikacija BiH koje je dostavljeno Zavodu za obrazovanje odraslih RS.

Nije poznato zbog čega je Zavod za obrazovanje odraslih tražio takvo tumačenje od ministarstva. Ono što jeste jasno je to da u samom pravilniku koji je tumačen ima nekoliko nelogičnostti. Tako bar pojašnjavaju stručnjaci iz oblasti saobraćaja koje smo kontaktirali.

“Nije problem u tome što kanidat treba da nauči parkiranje i druge radnje bez pomoći senzora, samostalno. Tako je rađeno proteklih pedeset godina i to nije problem. Problem je što ne idemo u korak sa vremenom. Prva stvar je u tome što vlast auto škole tjera da imaju što novija i što bezbjednija auta, što je opet u redu, a sa druge strane sada nameću ovo, da nema korištenja senzora. Kako to uskladiti? Koje novo i bolje vozilo nema senzoree za parkiranje i zašto uopšte bježati od tehnologije.”-priča jedan od naših sagovornika.

Iz ministarstva transporta i komunikacija BiH su nam odgovorili da je stanje takvo kakvo jestte jer važeći Pravilnik ne prepoznaje senzore kao obavezznu opremu u vozilu.

“Imajući u vidu sve navedeno, kao i činjenicu da Pravilnik koji se odnosi na uređaje i opremu koju moraju imati vozila, ne propisuje senzore za parkiranje, naš stav je da je prilikom provođenja ispita za vozača motornih vozila, u dijelu koji se odnosi na izvođenje radnje parkiranja, potrebno utvrditi da li je kandidat stekao potrebno znanje i vještine za bezbjedno izvođenje predmetne radnje, bez upotrebe u konkretnom slučaju senzora za parkiranje.”- dio je odgovora za Gerila info Zorana Andrića pomoćnika ministra transporta i komunikacija BiH.

U ovom ministarsttvu navode da će u narednom periodu svakako analizirati i nove tehnologije u vozilima sa aspekta bezbjednosti saobraćaja, sa naglaskom na osposobljavanje kandidata za vozača motornih vozila i provođenje ispita za vozača motornih vozila, a uzimajući u obzir situaciju u Bosni i Hercegovini. Navode i da oni podrržavaju da auto škole prilikom obuke uče kandidate i uz pomoć novih tehnologija i korištenju novih tehnologija ali da pravila na ispitu moraju biti ista za sve.

“U dijelu vašeg navoda koji se odnosi da gotovo sva novija vozila imaju senzore za parkiranje koja služe da povećaju bezbjednost prilikom parkiranja, potrebno je da imate u vidu da se ovdje radi o osposobljavanju kandidata za vozače motornih vozila i provođenju ispita za vozače motornih vozila, gdje je cilj da se, a nakon završene obuke, utvrdi da li su kandidati stekli potrebno znanje i vještine za bezbjedno izvođenje, u konkretnom slučaju radnje parkiranja. Potrebno je utvrditi da li kandidat za vozača ispunjava minimalne zahtjeve za samostalno učešće u saobraćaju. Ovdje je takođe potrebno imati i starost voznog parka u Bosni i Hercegovini, činjenicu da se radi o vozilima čiji je prosjek starosti oko 16 godina, te da u najvećem broju kandidati koji steknu vozačku dozvolu učestvuju u saobraćaju upravljajući vozilima koja nisu mlađe starosne dobi odnosno ista nisu opremljena sa senzorima za parkiranje. Jasno je da bi došli u situaciju da bi kao učesnike u saobraćaju imali vozače koji bi upravljali vozilima koja nisu opremljena sa senzorima za parkiranje, a isti su se osposobljavali i polagali ispit za vozača motornih vozila na vozilima koja su opremljena senzorima za parkiranje.”- pojašnjava pomoćnik ministra Zoran Andrić.

Gerila info

 

Comment here