DRUŠTVONASLOVNA

Drugoosumničeni za pokušaj ubistva Nedeljko Dukić u septembru napustio BiH. Nezvanično je u Sloveniji.

Za Nedeljkom Dukićem, drugim osumnjičenim za pokušaj ubistva novinara portala Gerila i BN televizije Vladimira Kovačevića, zvanično je, tako su izjavili najviši zvaničnici policije, raspisana međunarodna potjernica. Od napada na Kovačevića prošlo je gotovo deset mjeseci a od hapšenja osumnjičenog Marka Čolića devet mjeseci. Dukić, od hapšenja Čolića, kao da je nestao sa lica zemlje a na sva pitanja nadležni u ministarstvu unutrašnjih poslova odgovaraju kratko da je istraga u toku i da se sve radi u skladu sa propisima.

Tako nešto je, prije nekoliko dana, rekao i ministar unutrašnjih poslova Republike Srrpske Dragan Lukač. U ministarstvu unutrašnjih poslova nisu odgovorili na poslata konkretna pitanja o tome u kojoj fazi je potraga za Dukićem, da li se zna gdje je i kada prešao granicu…

Nedeljko Dukić se, prema nezvaničnim informacijama, nalazi u Sloveniji a za sada zvanično nije poznato da li je MUP Srpske kontaktirao nadležne institucije ove zemlje u potrazi za bjeguncem.

Gerila info u posjedu je zvanične dokumentacije Granične policije Bosne i Hercegovine u kojoj je vidljivo da je Nedeljko Dukić Bosnu i Hercegovinu napustio 9. septembra 2018. godine, dan nakon što je uhapšen Marko Čolić. Obojica se sumnjiče za pokušaj ubistva koji se desio 26. avgusta iste godine. Dukić je BiH napusttio na graničnom prrelazu Gradiška kao redovan putnik sa pasošem kao dokumetom potrebnim za prelazak granice. Jedanaest minuta nakon ponoći 10. septembra Dukić je na graničnom prelazu Obrežje ušao u Sloveniju. Istog dana je u 18:31 na istom graničnom prelazu napustio Sloveeniju  da bi ponovo ušao dva i po sata kasnije. 13. septembra bjegunac od zakona Dukić ponovo napušta Sloveniju u 17:01, takođe na graničnom prelazu Obrežje. Nema podataka kadda je ponovo ušao u ovu zemlju.

Međunarodna potjernica za Nedeljkom Dukićem raspisana je u novembru prošle godine. Centralna potjernica tek u oktobru. Naši izvori iz ministarstva unutrašnjih poslova potvrđuju i da MUP ima saznanja da se ovaj bjegunac nalazi u Sloveniji ali da se čeka kada će ga slovenačka ili bilo koja druga policija u Evropi zvvanično legitimisati. Tada tek može da bude uhapšen i isporučen Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini.

Pred banjalučkim Okružnim sudom, inače, je u toku suđenje Marku Čoliću. Suđenje je u završnoj fazi u kojoj odbrana optuženog, advokat Gordan Jovišević, izvodi svjedoke i iznosi dokaze. Posljednjee ročište održano je 6. juna a na tom ročištu je ponovo svjedočio i oštećeni Kovačević.

 

Comment here