DRUŠTVOEKONOMIJANASLOVNA

Direktor Poreske uprave član uprave Alumine

 

Goran Maričić, foto Nezavisne

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić istovremeno je i član Uprave kompanije Alumina. Maričić je na čelo najvažnije finansijske institucije u Republici Srpskoj došao krajem decembra prošle godine a na toj poziciji je zamijenio Zoru Vidović koja je direktorsku fotelju zamijenila ministarskom u ministarstvu finansija Republike Srpske.

Zanimljivo je da je direktor Poreske uprave ujedno i član uprave Alumine čije poslovanje, između ostalog, Poreska uprava treba da kontroliše.

Iz Poreske uprave Republike Srpske nisu odgovorili na pitanje da li su te dvije funkcije spojive i da li tu postoji sukob interesa. Nisu odgovorili ni na pitanje na koji se način direktor Poreske uprave odnosi prema Alumini u čijoj je upravi.

Slična pitanja poslali smo i Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske. Oni su nam odgovorili da su o našem upitu, zanimljivo, obavijestili direktora Poreske uprave, da direktor Poreske uprave Goran Maričić nije lice iz člana 4. Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske prema kojem je Komisija nadležna da postupa, a imenovanje na mjesto direktora poreske uprave se vrši od strane Vlade Republike Srpske i da se shodno tome obratimo Vladi Republike Srpske za više detalja.

Izabranim predstavnicima, koji su u fokusu Komisije, pojašnjavaju u Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa smatraju se narodni poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, delegati u Vijeću naroda Republike Srpske, odbornici u skupštinama jedinica lokalne samouprave.

“U nadležnosti Komisije su i predsjednik i potpredsjednik Republike, članovi Vlade Republike Srpske, generalni sekretar Predsjednika Republike, generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske, generalni sekretar Vijeća naroda Republike Srpske, generalni sekretar Vlade, gradonačelnici i zamjenici gradonačelnika, načelnici opština i zamjenici načelnika opština, se smatraju savjetnici izabranih predstavnika i nosioca izvršnih funkcija, i to predsjednika i potpredsjednika Republike, predsjednika i potpredsjednika Narodne skupštine Republike, predsjednika i potpredsjednika Vijeća naroda Republike, članova Vlade Republike i gradonačelnika i načelnika opštine.“ (završen citat), prema kojima je Komisija nadležna da utvrđuje ili daje mišljenja o sukobu interesa. Sanduče za prijavu korupcije postoji i u Poreskoj upravi i Alumini, te tamo možete da izvršite prijavu korupcije.”-iscrpna je ali i maštovita u odgovoru Obrenka Sljepčević predsjednik Komisije.

Predsjednik Vlade Republike Srpske na pitanje da li mu je logično da direktor Poreske uprave sjedi u upravi Alumine odgovara kratko.

“Neće biti dugo, riješićemo to pitanje.”-rekao je danas Radovan Višković ne precizirajući gdje Maričić neće biti još dugo u Poreskoj upravi Republike Srpske ili u upravi kompanije Alumina.

 

Comment here