DRUŠTVONOVOSTI

Dela izašao iz pritvora, tužilaštvo nastavlja istragu za mučenje mladića

Dejan Kostić Dela davi konobara

Dejan Kostić Dela pušten je iz pritvorske jedinice Kazneno popravnog zavoda Banjaluka na Tunjicama, saznaje Gerila.

Dejan Kostić Dela davi konobarao

Kostiću su ujedno izrečene mjere zabrane napuštanja Republike Srpske.

Izvor Gerila.info objasnio je da je Kostić svoja lična dokumenta deponovao u Policijsku upravu Banjaluka, a što bi trebalo služiti kao mjera opreza da Kostić više neće bježati izvan granica Republike Srpske, odnosno BiH.

Banjalučko tužilaštvo vodi istragu protiv Kostić zbog maltretiranja dvojice mladića u Banjaluci, a koje je snimao telefonom.

Iako je nakon prijave ovo krivično djelo bilo kvalifikovano kao nasilničko ponašanje, tužilac je u međuvremenu to prekvalifikovao u teže krivično djelo, odnosno krivično djelo zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje, i to najteži oblik.

Dok se za nasilničko ponašanje može izreći minimalna novčana kazna, za stav dva krivičnog djela zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje za koji se tereti Kostić, minimalna kazna je šest mjeseci zatvora, a maksimalna pet godina.

Kostić se u međuvremenu nakon bijega i povratka u Banjaluku, nagodio sa banjalučkim tužilaštvom za tri krivična djela, među kojima su nanošenje teških i lakih tjelesnih povreda i teška krađa, u kojoj je iz sefova privatne firme u Banjaluci, zajedno sa saučesnikom, ukrao 11.000 maraka.

Prema ovom sporazumu, koji je aminovao glavni banjalučki tužilac Želimir Lepir, optuženi Kostić je osuđen na pola godine zatvora i novčane kazne od po 4.000 maraka.

Na najstrožu kaznu, od pola godine zatvora, Kostić je osuđen za nanošenje teških tjelesnih povreda sugrađaninu Igoru Arseniću.

Međutim, ono što je najzanimljivije u svemu jeste da je Kostić dogovorenim sporazumom zbog teške krađe u firmi „Hidroinženjering“ Banjaluka, u kojoj je ukradeno 11.000 maraka, osuđen na novčanu kaznu od svega 4.000 maraka.

Simboličnu kaznu za tešku krađu Delić zaradio, jer je u međuvremenu izmirio pričinjenu materijalnu štetu.

S druge strane, Kostićev saučesnik Aleksandar V. za pomenutu tešku krađu je ranije osuđen na devet mjeseci zatvora.

Gerila.info

Comment here