DRUŠTVONASLOVNA

Danas otvaranje Međunarodnog festivala animiranog filma u Banjaluci!

Banjaluka će od danas pa do nedjelje biti evropski centar, bar kad je u pitanju animirani film. U najveći grad Srpske dolazi svjetska elita iz svijeta animacije, a najveća zvijezda je definitivno oskarovac Aleksandar Petrov koji će i otvoriti festival večeras u 20 časova u Velikoj dvorani „Cinepleksa Palas“.

Već prve večeri posjetioci će imati priliku da, u okviru takmičarskog programa pogledaju osam animiranih filmova. Na repertoaru su filmovi „Sirene i nosorozi“ iz Mađarske, „Oko koje trepće“ iz Njemačke“, „Tasmanijski tigar“ iz Francuske i „Katastrofa“, animirani film iz Holandije. Pored toga, biće prikazan i belgijski film „KL“, španski „Put u prohibiciju“, te francuski animirani filmovi „Izvanredan dan“ i „Zagrljaj“.

Festival će istovremeno biti otvoren i u Trebinju, u Kulturnom centru, a za posjetioce je pripremljen bogat specijalni program.

Otvaranju festivala će prethoditi izložba „Zagrebačka škola crtanog filma“ kao uvod za otvaranje 11. Međunarodnog festivala animiranog filma „Banjaluka 2018“. Postavka će biti otvorena u 18 časova u Kulturnom centru Banski dvor, a posjetioci će do 7. novembra imati priliku da, po prvi put u Banjaluci, vide crteže i folije 13 najznačajnijih autora ove, svjetski poznate, škole crtanog filma.

Banjalučka publika će moći da vidi folije Dušana Vukotića iz filma „Surogat“, koji je dobio Oskara 1962. godine kao prvi animirani filma koji je dobio tu nagradu za kratki film izvan SAD. Biće izloženi i crteži Zdenka Gašparevića iz „Satiemanija“, koji je proglašen za jedan od pet najznačajnijih animiranih filmova u istoriji.Kulturni centar Banski dvor biće i u znaku crteža Zlatka Boureka, Borivoja Dovnikovića Borde, Nedeljka Dragića, Zlatka Grgića, Ante Zaninovića, Milana Blažekovića i Borisa Kolara. Pored toga, radovima će se predstaviti i Nikola Kostelac, Pavao Štalter, Aleksandar Marks, te Vladimir Jutriša.

Ulaz na sve festivalske sadržaje je besplatan.

Premijera animiranih filmova „Moj grad iz mašte“ i „Igralište“

Animirani filmovi „Moj grad iz mašte“ i „Igralište“, nastali u okviru projekta „Moja okolina – moje stvaralaštvo“ Asocijacije za vizuelne umjetnosti „Fenix art“, biće premijerno prikazani na 11. Međunarodnom festivalu animiranog filma „Banjaluka 2018“.

Filmovi će biti prikazani u Banjaluci i Trebinju večeras i sutra, a autor ovih ostvarenja je Miodrag Manojlović.

Radi se o projektu koji je obuhvatao radionice i produkciju kratkih dječijih animiranih filmova u kojima su učestvovala djeca sa poteškoćama u razvoju.

Projekat je podržala Vlada Švajcarske, a u njemu su učestvovala  djeca iz Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Banjaluka, mališani iz Udruženja „Down sy i mi“, te djeca koja su na liječenju u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ u Banjaluci.

GERILA.info

Comment here