DRUŠTVONOVOSTI

U Banjaluci, po nalogu inspekcije i uz prisustvo policije srušena ograda i dograđeni balkon na porodičnoj kući. Da li je moralo tako?

Po nalogu gradske Urbanističko-građevinske inspekcije u Banjaluci je danas je srušen balkon na porodičnoj kući porodice Paspalj, kao i kompletna ograda oko kuće u banjalučkom naselju Paprikovac.

Aleksandar Paspalj ranije je po istom nalogu srušio prednji dio ograde prema glavnoj ulici, Jovana Raškovića.

Porodica Paspalj tvrdi da je rušenje urađeno uz niz proceduralnih grešaka, da inspektor nije pogodio ni ko je vlasnik parcele i objekta, a da su srušeni i objekti koji nisu obuhvaćeni rješenjem.

Tvrde i da inspekcija postupa pod pritiskom njihovog komšije sa kojim su u sporu zbog drugih stvari i koji ne graniči sa njihovom parcelom.

“Početak ove priče je nelegalan. Od vremena dolaska inspektora na lice mjesta do čina rušenja koji se danas dešava. Moja djeca su u psihičkom rastrojstvu i ja više ne znam šta da radim. Kome god da sam se obratio niko nije izašao u susret sa konkretnim odgovorom. Ovaj balkon koji se ruši- za njega inspektori nisu uradili inspekcijski nadzor a nisu napravili ni zapisnik, nisu utvrdili ko je vlasnik objekta, parcele koja je predmet nadzora, nisu o svemu upoznali vlasnika, niti sačinili zapisnik o inspekciji. Ruši se balkon koji nije bio predmet inspekcijskog nadzora niti je ikada napravljen zapisnik o inspekciji na okolnosti tog balkona, Rješenje je napisano na oca moje supruge koji nije vlasnik. Imamo, sa druge strane, bočne ograde koje su napravljene 1963. godine a sve što je napravljeno do 69. godine u skladu sa zakonom se smatra legalnim. Postavlja se pitanje šta ovo treba da znači, da li je ovo demonstracija sile. Ograda je bila u kompletu na našoj parceli, samo je prednja strana ograde novijeg datuma i istu sam sam porušio, zato što je ona bila sporna jer nije odgovarala po pitanju visine”, kaže za Gerila.info Aleksandar Paspalj.

Porodica Paspalj tvrdi da su zbog sukoba sa jednim od komšija u medijima predstavljeni kao nasilnici iako ništa od onoga što im se u medijima stavlja na teret nije dokazano.

Navode posljednji primjer objavljivanja video snimka na kojem se vidi kako neko napada majku njihovog komšije, a na osnovu kojeg se tvrdi da su oni napadači.

“U vrijeme kada su objavljeni snimci mi smo bili na moru 500 kilometara daleko sa troje male djece. Ja ne znam šta je tu bilo. Mi da smo htjeli da se obračunamo mogli smo to uraditi 20 puta. Ni sada ni nikada to nismo željeli. Nikad od medija niko nije došao da sasluša našu stranu priče, vi ste prvi”, kaže Darija Paspalj.

Porodica Paspalj tvrdi da u rješenju nije navedeno tačno ni o čemu se tačno radi, ni sa čim graniči predmetna ograda.

“Što se tiče balkona, moj otac je na nas prepisao kuću 2016. Balkon je dograđen 2018. godine. Inspektorica izdaje rješenje 2018. bez prethodnog inspekcijskog nadzora, bez zapisnika i nije tražila dokaz o legalnosti, a izdaje rješenje na mog oca koji nije vlasnik. Sve je urađeno da bi se što prije srušilo, a u toj kući živi četvoro djece. Mene najviše zanima da li je bitnije srušiti ogradu koja nikome ne smeta i dovesti u situaciju da djeca sada budu bez ograde na jednoj od najprometnijih ulica. Oni su pustili komšiju koji ne graniči sa ogradom da bude zainteresovana strana. Ne znam da li su uopšte pogledali papire da vide da on ne graniči s nama. Bočne komšije koje graniče nikada se nisu žalile”, priča Darija Paspalj.

Oni ne spore sukob sa jednim od komšija. Tvrde da je sukob nastao kada se komšija žalio na to što su oni uzgajali minijaturne pse u svom dvorištu, ali da je pritisak nastavljen i nakon što su pse preselili na selo.

Navode kako je u medijima Aleksandar Paspalj predstavljen kao pripadnik MUP-a RS iako već duži period ne radi u policiji.

Komšije Paspalja, porodica Mihajlović, Rajko i Branislav, ranije su medijima u nekoliko navrata tvrdili kako je komšijski problem nastao zbog uzurpacije dijela puta kojim se dolazi do kuće u kojoj žive Mihajlovići.

Oni tvrde da je Dragomir Batar, otac Darije Paspalj, lancima popriječio put i tako onemogućio prilaz kućama. Rajko Mihajlović je tvrdio da je njegova porodica zbog čitave situacije bila prinuđena da se iseli iz kuće. I Mihajlovići su se žalili na rad inspekcije, tvrdeći da je inspekcija mjesecima odgađala rušenje nelegalno sagrađenih objekata.

Branisalav Mihajlović za Gerila.info kaže da on nije želio rušenje objekata koji su danas srušeni i da je sve činio kako bi ukazao na problem koji, tvrdi, ima sa pristupnim putem ka svojoj kući.

On i njegova porodica su ranije upozoravali da gradske vlasti ignorišu njihove apele da im se omogući nesmetan prilaz porodičnoj kući.

“Mene nisu nikada interesovale njihove građevine ukoliko nisu spriječavale pristup mojoj kući. Moja jedina želja je bila da vratim put gradu i da imam pristup svojoj kući. Oni sada okrivljuju mene kao da sam ja svemoguć i da imam nekakav uticaj na odluke. Nije u redu da ja sada ispadam nekakav krivac” kaže Branislav Mihajlović za Gerila.info.

On dodaje da je sve vrijeme upozoravao na nečinjenje gradske administracije. Svojevremeno su zbog svega najavljivali tužbu protiv Grada.

Iz banjalučke gradske uprave, iz nadležne inspekcije, su za Gerila.info odgovorili da je sve u ovom slučaju urađeno po propisima. Potvrđuju da su 2018. godine po prijavi komšije inspektori utvrdili da je sagrađena ograda bez pribavljenih lokacijskih uslova.

Oni navode da je i nakon upozorenja nastavljena bespravna gradnja a da su investitori iskoristili sve pravne lijekove. U ovoj inspekciji tvrde da inače po gradu reaguju na bespravno sagrađene objekte i da ih ruše.

“U toku 2020. godine doneseno je 68 rješenja, od toga 60 rješenja o rušenju. U istom periodu porušeno je 12 bespravno izgrađenih objekata na području grada Banjaluka. Inspekcija postupa po važećim pravnim propisima i provodi kontinuiran inspekcijski nadzor na teritoriji grada po prijavama građana i po službenoj dužnosti”, odgovorili su nam iz banjalučke gradske uprave.

Mediji u Banjaluci su ranije u nekoliko navrata pisali o čitavom slučaju koji traje nekoliko godina, a koji je naročito zanimljiv jer je otac Darije Paspalj Dragomir Batar bivši banjalučki bokser.

Porodica Paspalj sada najavljuje da će se sa četvoro djece iseliti iz kuće.

GERILA.info

Comment here