DRUŠTVONASLOVNA

Branko Batinar: I dalje me drže na ulici ali nastavljam borbu

Branko Batinar nastavlja svoju bitku za oduzeti stan. Gerila info je već pisala o njegovoj borbi da mu bude vraćeno pravo na stan koje je dobio prije rata a izgubio sticajem čudnih okolnosti i institucionalnim ignorisanjem njegovog problema.

Ljeto devedesete bilo je vrlo srećno za Branka Batinara i njegovu porodicu. Kao radnik banjalučke Drvne industrije Vrbas, Batinar je dobio solidarni stan u izgradnji, u Cerskoj ulici broj 42 u Banjaluci. Još tada su uplaćena sva potrebna sredstva za gradnju tog stana i Batinar je sa porodicom samo čekao da gradnja bude završena.

Međutim, Batinar nedugo nakon toga pravi, ispostaviće se životnu grešku. Pristaje na prijedlog radnog kolege koji je već imao stan od Vrbasa da zamijene stanarska prava. Batinar useljava u već postojeći stan a njegov radni kolega pristaje, jer mu nije gorilo pod nogama kao Batinaru, da čeka završetak gradnje stana u Cerskoj. Zamjenu stanarskog prava odobrila je Drvna industrija Vrbas.

1991. godine gradnja zgrade staje a Batinarov kolega je već zbog početka rata napustio Banjaluku. Kolega je bio srpske nacionalnosti što je vrlo bitno u čitavoj priči. Batinar sa porodicom živi u stanu koji je dobio zamjenom stanarskog prava a zgrada u Cerskoj ulici biva završena tek 1998. godine. Međutim, uprava preduzeća tada stan ne daje na korištenje Batinarovom kolegi sa kojim je ovaj zamjenio stanarsko pravo već čovjeku koji je 1990. godine bio predsjednik Komisije koja je Batinaru i dodijelila sporni stan. Sve je potpisao tadašnji direktor Vrbasa Zoran Kenjić.

Batinarov radni kolega sa kojim je ovaj prije rata mijenjao stanarsko pravo, budući da nije ušao u posjed stana u Cerskoj, traži i dobija povrat prava nad stanom u kojem živi Batinar sa porodicom.

Branko Batinar sa porodicom završio je na ulici i od tada, dvije decenije, traje njegova borba da mu bude dodijeljen stan u vlasništvu D.I. Vrbas na koji je stekao pravo odlukom tog preduzeća 1990. godine. Sve njegove žalbe ministarstvu za izbjegla i raseljena lica koje je preuzelo nadzor nad stanovima nisu urodili plodom, bez obzira i što je Pravobranilaštvo Republike Srpske tražilo da se poništi ugovor o dodijeljivanju stana u Cerskoj predsjedniku Komisije koji je na kraju dobio stan. U Cerskoj ulici trenutno žive roditelji predsjednika komisije D.I. Vrbas koji je na kraju dobio stan.

U međuvemenu Branko Batinar je pronašao nekoliko stanova koji su kao vlasništvo drvne industrije Vrbas dodijeljeni licima koja nisu bili radnici tog preduzeća. Stanove je dodijeljivalo ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske. Vrhovni sud Republike Srpske je za jedan takav stan u Banjaluci utvrdio da ga trenutni vlasnici koriste neosnovano jer nisu imali osnov da ga dobiju.

Nekoliko preporuka, između ostalog i iz NSRS resornog odbora, je otišlo prema gradu Banjaluka da se riješi slučaj stanarskog prava Branka Batinara.

Batinar je od Odsjeka za saradnju sa građanima Grada Banjaluka krajem jula dobio pojašnjenje da je gradonačelnik naredio Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje da preduzme sve potrebne radnje u konkretnom predmetu.

“Kako se navodi u informaciji Odljeljenja Komisija je konstatovala da ne ispunjavate uslove iz člana 2 Pravilnika o riješavanju stambenih potreba dodjelom u zakup stanova u državnoj svojini na kojima ne postoji stanarsko pravo iz razloga što niste korisnik stambene jedinice u vlasništvu Grada Banjaluka.”- navodi se, između ostalog, u dopisu gradske Kancelarije za građane. Iz ove institucije su Batinara obavijestili da je resorno odjeljenje Odsjeku za pravna pitanja i propise uputilo prijedlog za izvršenje radi iseljenja trenutnih stanara iz spornog stana za koji Batinar očekuje da kao imovina drvne industrije Vrbas bude dodijeljen njemu.

Batinar dobar dio krivice za odugovlačenje čitavog procesa svaljuje na Odjeljenje za stambene i komunalne poslove grada Banjaluka i ljude koji su prije desetak godina upravljali tim odjeljenjem. Tvrdi da je i pored postojanja svih uslova u ovom odjeljenju donesen zaključak kojim se njegova inicijativa odbacuje.

“2001. godine mene je stečajni upravnik uputio da se obratim ministarstvu za urbanizam. Ministarstvo me upućuje na grad Banjaluku i grad otvara predmet koji ja vodim od 2009. do danas. Gdje sam uspio dokazati da čovjek koji je provalio u stan nije imao pravo na alternativni smještaj. Ja imam presudu Vrhovnog suda koja potvrdjuje sve to. Na gradu je da ih iseli. To je stan Vrbasov. Oni su meni oteli jedan stan.”-priča Branko Batinar za Gerila info.

nastaviće se…

Gerila info

 

 

 

Comment here