DRUŠTVONASLOVNA

Borci pred skupštinom

Nekadašnji borci Vojske Republike Srpske, okupljeni oko Štaba nezadovoljnih boraca VRS, došli su danas pred Narodnu skupštinu Republike Srpske u kojoj je u toku zasjedanje parlamenta. Borci traže da vlast Republike Srpske konačno one koji su stvarali Republiku Srpsku gleda kao na ljude a ne kao na građane drugog reda.

Nezadovoljni borci zahtjevaju da imaju bar ista prava kao demobilisani borci Federacije BiH i Hrvatske i da se konačno objavi registar boraca i da se po tome vrednuju borci, da se borački dodatak formira na osnovu učešća u ratu mjesec dana 10 maraka, da se prestane sa finansiranjem svih boračkih udruženja čiji predstavnici su, prema riječima članova Štaba nezadovoljnih boraca VRS, izdali boračku populaciju i smjestili se u udobne funkcionerske ili čak stranačke fotelje i gledaju samo svoj interes. Borcima nije dozvoljeno da priđu zgradi NSRS pa su se okupili preko puta Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Osnovni zahtjev je da se ispoštuju osnovna ljudska, građanska i boračka prava jer zaista ovo danas nisam očekivao da će nam biti ovdje povučena granica da ne možemo da priđemo Narodnoj skupštini. Pa mi koji smo stvarali u krvi Republiku Srpsku da su nam uskraćena i takva prava, pa to je nezamislivo u bilo kojoj zemlji svijeta. Druga stvar oni su nas zavadili na niz udruženja da bi oni vladali nama. Mi smo ovdje izašli kao prvi i dužnost mi je obaveza da pozovem sve borce da se priključe našoj borbi inače ova vlast a i prethodne vlasti, one čekaju samo naš biološki nestanak i da se okupljaju na parastosima i poslije da prave zakuske i sijela i da žive u nedogled od tuđe krvi i znoja.“- rekao je član Štaba demobilisanih boraca VRS Dušan Savanović.

Borci VRS traže da borac ima grobno mjesto jer je sramota da borci nemaju gdje da se sahrane i da njihove porodice nemaju novca za sahranu boraca, traže liječenje, konačno zapošljavanje po Zakonu o pravima boraca koji je, kako tvrde borci, mrtvo slovo na papiru i konačno stambeno zbrinjavanje.

Demobilisani borci VRS žive u uslovima nedostojnim čovjeka dok su u Republici Srpskoj pokradene milijarde navode demobilisani borci vojske Republike Srpske. Borci, tvrde da neće odustati od svojih zahtjeva i navode da su oni došli pred svoju skupštinu pred koju im nije dozvoljeno ni da priđu.

Danas su borci ovdje došli skoro iz cijele RS iako je vrlo teško bilo doći jer znate u kakvim materijalnim uslovima mi živimo. Ja pozivam sve ove narodne poslanike i vladajuće i opozicione i one koji su se borili i one koji nisu jer ova boračka organizacija radi samo u interesu vlasti i interesu sebe, gdje je borac omalovažen, ponižen i do dna smo došli. Da li je moguće da borac primi jedan mali borački dodatak od 70 maraka i da nema od čega da živi. Da li je moguće da je borac prve kategorije spao na to da živi od 70 maraka. Sramotno je ovo što nam nisu dali da priđemo NSRS jer to smo mi odbranili da bi oni tu uživali. Njihova primanja su pet, deset puta veća nego naša.“-rekao je dmeobilisani borac VRS Nebojša Banduka.

Borci do daljnjeg ostaju u blizini skupštine i čekaće da im se neko obrati. Kažu i da je sramotno da im se niko nije pridružio iz boračke organizacije a da nekadašnje starješine, ne sve, na svaki način pokušavaju da omalovaže borbu boraca i o Štabu nezadovoljnih boraca govore svakakve laži. U Štabu su pozvali sve borce da kažu glasno svoj stav a ne da ćute kao do sada i da puste one koji nisu stvarali Republiku Srpsku da prekomjerno uživaju u plodovima borbe boraca VRS.

Comment here