DRUŠTVONASLOVNA

Bitno je da se gradi i da para kaplje

Zakon je sve regulisao i postoje propisi koji se poštuju i investitori ne mogu da naprave zgradu ukoliko ne obezbijede dovoljan broj parking mjesta. To je ono što će reći u gradskoj upravi grada Banjaluka tačnije u nadležnom odjeljenju za prostorno uređenje. U teoriji tačno ali na terenu u stvarnom životu to je daleko od istine.

U Banjaluci, njenom širem centru niču nove zgrade u svim gradskim naseljima. Investitori ne obezbjeđuju nova parking mjesta za svoje izgrađene objekte. Istina, budu izgrađene podzemne garaže sa parking mjestima ali ta parking mjesta uglavnom niko ne kupuje. Razlog je cijena. Podzemna parking mjesta koštaju i do 25000 maraka u zavisnosti od lokacije na kojoj se novoizgrađena zgrada nalazi. Drugi razlog je pravne prirode. Ne postoji mogućnost da vlasnik stana koji kupi podzemno parking mjesto to parking mjesto uknjiži kao svoje vlasništvo.

Investitori sa kojima smo kontaktirali tvrde da oni ispoštuju svoju obavezu i da kroz parking mjesta ispod zgrade obezbijede dovoljno mjesta ali da oni ne mogu nikoga da natjeraju da ta parking mjesta kupi a da ih isto tako ne mogu poklanjati jer ih njihova izgradnja košta.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević je prije nekoliko mjeseci tvrdio da mu nije jasan stav investitora jer bi cijena parking mjesta trebala da bude uračunata u cijenu stana odnosno kvadrata.

Dok nadležni u gradskoj upravi i investitori gataju ko je u pravu problem na terenu realno postoji. Nedavni primjer u kojem su stanari ulice Dragana Bubića oborili građevinsku dozvolu za nekoliko objekata zbog nepostojanja dovoljnog broja parking mjesta jasno pokazuje u kakvoj situaciji je sfera gradnje u Banjaluci. Stanari ove ulice u dopisima i gradu i inspekcijama i ministarstvu tvrde da je broj mjesta nedovoljan, da su parking mjesta ispod zgrada premalena a da ne postoji prostor na koji onaj ko im dolazi u goste može da ostavi vozilo. Tvrdili su i dokazali da je uslov za dobijanje građevinske dozvole za gradnju lamela četiri, pet i šest bila odluka grada Banjaluka iz marta 2016. godine da dozvoli gradnju privremenog parkinga na jednoj parceli do konačnog riješavanja problema. Investitor je napravio privremeni parking ali ga je ogradio, postavio rampe i počeo da naplaćuje parking. Cijena mjesečnog parkiranja kretala se od početnih 50 do krajnjih 30 maraka a stanari su većinom odbijali da parkiraju na tom parkingu. O ovom slučaju Gerila info je već pisala a u međuvremenu je grad Banjaluka zabranila dalju privatnu naplatu parkinga na ovom mjestu. Ipak čeka se razvoj situacije tačnije da se vidi ko će odgovarati za učinjene propuste.

O problemu parkinga i gradnje novih stambenih blokova u gradskoj upravi ponavljaju istu priču mjesecima. Ona glasi da treba razmišljati dugoročno ali da je tačno da problem postoji.

“Na ovom užem centralnom području usvajanjem novog regulacionog plana je predviđeno da mi na dva mjesta izgranjom vertikalnih garaža da sve sklanjamo sa ceste i oslobađamo prostor. Objektivno grad ima problem da je svake godine nekoliko hiljada vozila više i da imamo sve veće gužve u saobraćaju. Razgovarao sam sa našim pejzažnim arhitektom oko toga da se radi kompletna nova matrica koja bi se odnosila na parkiranje jer ogromne površine zemljišta mi zauzimamo parkinzima za stambeno poslovnu gradnju. Jer ako pogledate sada sve nove regulacione planove gdje god se pojavi stambena zgrada vi oko nje morate planirati prilične površine za parkinge i to je vrlo neracionalno trošenje prostora. Riješenje jeste u nečemu što je mnogo skuplje ali to je riješavanje većih vertikalnih parkinga za smještanje ali ušteda je u prostoru pogotovo u stambenim blokovima. To je konceptualno dugoročno riješenje…”- rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Comment here