Bitka za očuvanje rijeka BiH se nastavlja: nakon Plive, brani se i Doljanka! (FOTO, VIDEO)

  • 399
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mještani Jablanice organizovali su danas  mirne proteste na mjestu Palića bara, 3km od planirane izgradnje hidrocentrale na rijeci Doljanci,  koje su prethodno najavili.  Zabrinuti lokalni aktivisti već mjesecima upozoravaju na štetnost izgradnje MHE a iza čije gradnje stoji i jedno dobro poznato ime, i to iz svijeta sporta!

Nakon razgovora sa policajcima koji su obezbjeđivali mjesto protesta, građanima koji protestuju je poručeno da se radovi nastavljaju dok nadležna sudska instanca ne odluči drugačije.

Koalicija za zaštitu rijeka BiH prethodno je uputila javnosti oštro saopštenje u kojem optužuje poznatog bh. košarkaša Mirzu Teletovića da je bez saglasnosti mještana započeo izgradnju hidroelektrane.

“Košarkaš, uzor mladih Bosne i Hercegovine, sportista godine, a ujedno i kapitalista koji pokušava da ostvari „američki san“ preko džepova svojih sugrađana uništava rijeke koje su njegovi preci vjekovima čuvali od uništenja”, navodi se u saopštenju.

“Privatni investitor, Ekovat, čije projekte javno promoviše naš poznati košarkaš Mirza Teletović je pribavio dozvole za gradnju mHE Pačići i mHE Zlate na nevalidan način. Podsjećamo, da od malih hidroelektrana korist ima samo investitor jer na osnovu proizvodnje energije iz „obnovljivog“ izvora dobija subvencije koje idu iz džepa građana BiH. Lokalna zajednica nema koristi, a niti stanovništvo jer je za održavanje čak 3 mHE dovoljan samo jedan čovjek”, naglašavaju iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Mašine za gradnju mini hidrocentala su ipak počele sa radovima uprkos protivljenju mještana, a savjesni građani su već pokrenuli proces tužbe radi poništenja rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma, ali i proces prijave nezakonitih radnji na izgradnji MHE prema Opštini Jablanica.

Važno je napomenuti da o ovom projektu niko od mještana nije obavješten. Čak 95% mještana sela kroz koje protiče rijeka Doljanka potpisalo je peticiju i reklo ne za izgradnju mHE. Gradnjom mHE, kako se ističe u saopštenju Koalicije za zaštitu rijeka, trajno bi uništili istinsku priliku za razvoj lokalne zajednice, a to su flyfishing (pecanje na mušicu), sportski ribolov i razvoj prirodnog turizma.

“Bosna i Hercegovina je zemlja bogata prirodnim resursima, a posebno vodom. Većina rijeka na kojima je planirana gradnja hidroelektrana bogata je pitkom vodom. Jedno od načela upravljanja vodama u BiH je načelo nekomercijalnosti, prema kojem voda u osnovi nije komercijalni proizvod, već naslijeđe koje se mora čuvati, štititi i u skladu s time postupati. Pravo na vodu uključuje i pravo pristupa postojećim zalihama vode koje su potrebne za uživanje ovog prava, kao i pravo na slobodu od zagađenja vodenih resursa. Gradnjom hidroelektrana eksploatiše se prirodno i zajedničko dobro te uništava biljni i životinjski svijet za profit pojedinca. Izgradnja malih hidroelektrana na bosanskohercegovačkim rijekama odavno je prestala biti ekološki i postala veoma ozbiljan politički, ekonomski i socijalni problem”, navodi se u saopštenju koalicije.

 Pokušali smo da stupimo u kontakt sa rukovodstvom firme EKO VAT, ali nam je vlasnik firme Šaban Teletović kada je čuo ko smo i kojim ga povodom zovemo odmah prekinuo poziv i kasnije se nije ni javljao na naše pozive. Druga osoba iz menadžmenta EKO VAT-a Zlatko Maslo nam se, do sada, nije ni javljao na pozive. Iz centrale firme, sa broja koji je naveden kao kontakt na njihovoj veb prezentaciji nam je rečeno da su obojica otišli da obiđu gradilište. Ukoliko dobijemo komentar firme EKO VAT objavićemo ga naknadno.

Na veb sajtu firme EKO VAT je opisana kao firma “koja se bavi proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora energije te inžinjeringom i uslugama. Osnovana je isključivo domaćim kapitalom sa osnovnim ciljem – ulaganje u razvoj projekata iz obnovljivih izvora energije unutar energetskog sektora Bosne i Hercegovine.”

Poral GERILA.info je već pisao o građanskom aktivizmu kada je riječ o odbrani prava na čistu životnu sredinu ali i mahinacijama po pitanju koncesija za izgradnju MHE na rijekama u BiH. Pozivamo sve građane da nam pišu na temu ugrožavanja životne sredine ali i konkretnih prijedloga njene zaštite kao i pozitivnih priča na ovu temu. Važno je da svi, kao građani ove zemlje, prepoznamo značaj očuvanja životne sredine.

Pišite nam na redakcija@gerila.info

GERILA.info