DRUŠTVONASLOVNA

Banjalučko tužilaštvo zbog nedostatka dokaza u pola slučajeva krivičnih djela odbaci predmete

U posljednjih pet i više godina Okružno javno tužilaštvo je zbog nedostatka dokaza i drugih procesnih radnji obustavilo istrage u 50 odsto slučajeva u kojima im je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS podnijelo izvještaj za krivična djela iz Krivičnog zakona Republike Srpske. U pola podnesenih izvještaja donesena je odluka o nesprovođenju istrage.

To su zvanični podaci banjalučkog Okružnog tužilaštva poslati na adresu Narodne skupštine Republike Srpske

MUP RS u 2017. godini podnio je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, protiv poznatih punoljetnih izvršilaca krivičnih djela, 135 prijava/ izvještaja za krivično djelo teške krađe i 12 prijava/ izvještaja za krivično djelo razbojništva (ukupno 147 prijava/ izvješataja). U 2017. godini Okružno Tužilaštvo Banjaluka je u 40 predmeta  podnijelo Naredbu o obustavi ili nesprovođenju istrage za krivično djelo teške krađe i 3 Naredbe o obustavi istrage za krivično djelo razbojništva (ukupno 43).

“Ovdje moramo napomenuti da se ove ukupno 43 obustave istrage ne odnose samo na predmete koji su zaprimljeni u tužilaštvu 2017. godine, obzirom da u Tužilaštvu u svakom momentu ima predmeta za ova dva djela i iz ranijeg perioda, tako da broj od 43 predmeta u kojima su istrage obustavljene zbog nedostavtka dokaza predstavlja tačan broj obustavljenih istraga te godine.”-pojašnjava glavni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka Želimir Lepir u odgovoru na poslaničko pitanje.

U 2018. godini MUP RS je Okružnom Tužilaštvu Banjaluka protiv poznatih punoljetnih izvršilaca krivičnih djela podnio 124 prijave/ izvještaja za krivično djelo teške krađe i 7 prijava/ izvještaja za krivično djelo razbojništva (ukupno 131). U 2018. godini ovo tužilaštvo je donijelo ukupno 48 Naredbi o obustavi ili nesprovođenju istrage za krivično djelo teške krađe i 2 Naredbe o obustavi istrage za krivično djelo razbojništvo (ukupno 50).

“I ovdje želimo napomenuti da broj od 50 predmeta u kojima su obustavljene istrage zbog nedostatka dokaza predstavlja tačan broj obustavljenih istraga u 2018. godini, ali da se taj broj ne može staviti u koleraciju sa brojem prijava koje su Tužilaštvu podnesene te godine (ukupno 131), jer u Tužilaštvu u svakom momentu ima nedovršenih predmeta za ova djela iz ranijeg perioda. Posebno želimo naglasiti da je dana 01.06.2017. godine sa radom počelo Okružno javno tužilaštvo Prijedor, koje je do tog momenta bila Područna kancelarija OJT Banjaluka, tako da podaci, koje smo naprijed dali, za 2017. godinu u sebi sadrže i prvih pet mjeseci kada je OJT Banjaluka bilo cjelovita (sa Područnom kancelarijom Prijedor), dok su podaci za 2018. godinu dati bez OJT Prijedor, odnosno samo na OJT Banjaluka.”- dalje pojašnjava Želimir Lepir.

Tužilaštvo godišnje procesuira pola predmeta u kojima je MUP RS podnosilac prijave kada su sva krivična djela iz Krivičnog zakona u pitanju. Pola postupaka bude obustavljeno zbog nedostatka dokaza i drugih razloga.

“U 2017. godini smo podigli ukupno 1752 optužnice, a istragu obustavili ili donijeli Naredbe o nesprovođenju istrage u 1717 predmeta. U 2018. godini podigli smo ukupno 1337 optužnica, a obustavili istragu ili donijeli Naredbe o nesprovođenju istrage u 1565 predmeta.”-pojašnjava glavni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka Želimir Lepir.

Comment here