DRUŠTVONASLOVNA

Banjalučanka umrla nakon porođaja

Banjalučanka D.Đ. (39 godina) umrla je u subotu 17. avgusta na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. D.Đ. je umrla dan nakon porođaja kojim je na svijet donijela djevojčicu koja joj je treće dijete. Nema zvaničnih detalja vezanih za tragediju a porodica traži odgovore.

 

“16.08.2019. godine u 10:45 pacijentkinja porođena elektivnim carskim rezom. Operativni zahvat protekao uredno. Na intezivnoj njezi boravila od 11:20 do 15:00. Zatim se premješta na puerperium. 17.8.2019. u 10:15 pacijentkinja prilikom ustajanja uz pomoć fizioterapeuta se osjećala loše i izgubila svijest…” -piše između ostalog u otpusnom pismu.

Navodi se još da je pacijentkinja dan nakon porođaja prilikom ustajanja iz kreveta uz pomoć fizioterapeuta izgubila svijest i da je bila blijeda sa cijanozom na prstima nogu i usnamo i da je otežano disala. Navodi se da je pacijentkinja hitno prebačena na intezivnu njegu gdje gubi svijest, ostaje bez pulsa i pritiska. Navodi se da se pristupilo adekvatnoj reanimaciji koja nakon četrdeset pet minuta nije pomogla a smrt je konstatovana u 11:30.

U UKC Republike Srpske odlučili su da javnost ne upoznaju sa detaljima tragedije a pozivaju se na zaštitu podataka pacijenta.

 “U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske svi pacijenti se liječe u skladu sa protokolima koje nalaže medicinska struka. S obzirom na to da se predmetni zahtjev odnosi na lične informacije koje se tiču privatnosti trećeg lica, a koje su višestruko zaštićene zakonskim propisima, te da lične informacije može dobiti samo lice na koje se informacija odnosi ili zakonski zastupnik tog lica ili lice koje je ovlašćeno za pristup takvoj informaciji, uz obavezu dokazivanja identiteta podnosioca zahtjeva, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama Univerzitetski klinički centar Republike Srpske nije u mogućnosti da dostavi detaljnije informacije. “-navodi se u odgovoru Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Gerila info

Ostavite komentar