DRUŠTVONASLOVNAPOLITIKA

Bahaćenje do maksuimuma, uriniranje po glavama građana. Parlamentarci za nerad dobijaju hiljade maraka mjesečno

 

Ne rade apsolutno ništa i za to apsolutno nedjelovanje dobijaju, za BiH standarde, ogroman novac. Bosna i Hercegovina je zaista obećana zemlja za pojedince koji se na bilo koji način dokopaju bilo koje od funkcija ili u entitetima ili na nivou države. Portal Klix objavio je precizne podatke o tome koliko je novca svih građana Bosne i Hercegovine uplaćeno na račune psolanika oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine iako ovi od završetka izbora i kontituisanja parlamenta nisu održali ni jednu sjednicu.

Prema tim podacima, dobijenim od PSBiH, po tom osnovu je iz budžeta isplaćeno više od 750 000 maraka. Nevjerovatno je da su poslanici, pored plata, dobijali i naknade za topli obrok, odvojen život, prevoz i smještaj iako nisu održali ni jednu sjednicu.

Samo u decembru prošle godine, prenosi Klix, na plate poslanika Predstavničkog doma potrošeno je 121 639 maraka a Vlatko Glavaš iz Demokratske fronte, Predrag Kožul iz HDZ BiH i Borjana Krišto iz HDZ BiH uzeli su novac po svim mogućim osnovama. Njih troje su u decembru dobili od 4890 do 6541 marku pojedinačno novca građana ove zemlje.

U januaru je poslanicima isplaćeno 136 682 KM, u februaru 141 603 KM, u martu više od 200 000 maraka. Zanimljivo je da je u martu na račun Nenada Stevandića uplaćeno više od 7600 maraka.

Cifre bi bile i veće ali pojedini poslanici još nisu ostvarili osnov za platu iz Parlamenta jer obavljaju druge, izvršne, funkcije. Među njima su Dragan Mektić, Mirko Šarović i Adil Osmanović (ministri u Savjetu ministara), Denis Zvizdić (predsjedavajući Savjeta ministara), Šemsudin Dedić i Edita Đapo (federalni ministri).

Sarajevski portal navodi i da pored toga što uredno primaju plate, čak i pripadajuće naknade, poslanici nisu pokazali nikakve zakonodavne aktivnosti. Samo sedam poslanika uputilo je prijedloge novih zakona.

 

 

Comment here