DRUŠTVONASLOVNA

Asocijacija auto škola: Protiv uvođenja reda su auto škole koje nekvalitetno vrše obuku vozača

Asocijacija Auto škola BiH podržava odluku ministarstva transporta i komunikacija BiH u borbi za izjednačavanje cijene obuke za vozače motornih vozila na teritoriji cijele BiH. U ovoj asocijaciji tvrde da bi se usvajanjem ovakve odluke napokon uveo red u oblast polaganja vozačkih ispita.

“Red je narušen 2012.godine ukidanjem tadašnjeg pravilnika koji je na isti način bio regulisao ovu oblast. Želimo naglasiti da je rapidno počela da pada bezbjednost saobraćaja na putevima BiH od samog početka 2013. godine što dovoljno govori da je neprirodno niska cijena osposobljavanja kod pojedinih auto škola išla na uštrb kvaliteta osposobljavanja vozača.”– kažu u Asocijaciji auto škola.

Oni navode primjere u kojima pojedine auto škole u Banjaluci reklamiraju polaganje vozačkih ispita od 115 maraka za A kategoriju sa 15 nastavnih časova, auto škole u Laktašima koja reklamira polaganje B kategorije za 570 maraka a kao dodatak nude C1 podkategoriju.

U asocijaciji auto škola navode još nekoliko primjera u kojima auto škole nude polaganje vozačkih ispita po nerealno niskim cijenama sa malo teoretske i praktične nastave.

Zaključak je sljedeći: osposobljavanje iz upravljanja motornim vozilom skraćuje se od 60-70 procenata a osposobljavanje iz poznavanja propisa na putevima najčešće se ne sprovodi nikako. Ovakve auto škole ubjeđuju građane da se vozači ispit ne može položiti bez korupcije i mita i zato su one i jedini protivnici zavođenja reda ovakvom odlukom u ovoj oblasti i predstavljaju nelojalnu konkurenciju školama koje rade kvalitetno i pošteno.”- tvrde u Asocijaciji auto škola Bosne i Hercegovine.

Oni dodaju i da bi ekonomsko jačanje auto škola značilo zapošljavanje visoko obrazovanog kadra u auto školama sa punim radnim vremenom, prihvatanje evropskih standarda vozila, kvalitetniju obuku i jačanje auto škole kao obrazovne institucije prije svega eliminacijom korupcije u ovoj oblasti.

Comment here