DRUŠTVONASLOVNA

Analiza: novinarski jezik na RTRS i FTV

Novinarski jezik, pored odnosa prema stvarnosti i vjesnovrijednosti, predstavlja kategoriju novinarske prakse i novinarskog diskursa koja određuje vrijednosti iz kojih proizilaze osnove novinarstva. Predstavlja sredstvo koje omogućava, kako ostvarivanje vrijednosti odnosa prema stvarnosti, tako i pojedinih vrijednosti same vijesti (Bogdanić, 2016). S tim u vezi, način na koji mediji opisuju neki događaj može uticati na odnos publike prema stvarnosti. Specifične vrijednosti u okviru novinarskog jezika su: opis, jasnoća, preciznost, povezanost i cjelovitost.

U našoj analizi, u čijem fokusu će biti centralno informativne emisije Radiotelevizije Republike Srpske i Radiotelevizije Federacije BiH, dva entitetska javna emitera, u periodu od 26.02.2018. do 04.03.2018, pažnju ćemo obratiti na opis, sa posebnim osvrtom na korištenje opštih mjesta. Osnovni cilj analize je da utvrdi da li je i u kojoj mjeri u navedenim medijima prisutno iznošenje utisaka, zaključaka, pretpostavki, karakterizacija i kvalifikacija, da li su riječi koje se koriste obojene, zapaljive i pristrasne i da li su prisutna preuveličavanja, sterotipi i klišei. Takođe, nastojaćemo da ukažemo i na opšta mjesta, odnosno navođenja banalnosti, opšte poznatih i očiglednih činjenica, kao i trivijalnosti, ukoliko postoje. Neophodno je napomenuti da predmet analize neće biti izjave sagovornika u prilozima, iako smo uočili neuravnoteženost što navodi na implicitnu pristrasnost. Takođe, nećemo analizirati prenošenje izvještaja iz drugih medija, kao ni priloge u kojima se obrađuju individualne životne priče (npr. prilozi u kojima se opisuju nemaština, bolest i slične nedaće pojedinaca) zbog pretpostavke da se u cijelom prilogu koriste emotivno obojene riječi pa nema smisla obraćati pažnju na pojedinosti u vezi sa korištenim jezikom.

 

RTRS

26.02: Situacija je teška i u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom livanjskog kantona, gdje je nastava obustvaljena. Sa oštrom februarskom zimom suočili su se i povratnici u Lušci Palanku, gdje su putevi potpuno neprohodni (prilog o vremenskim nepogodama); U pogledu rokova za procesuiranje najtežih ratnih zločina prethodna strategija ostala je mrtvo slovo na papiru… Kao posljedice višegodišnjeg nerada u Tužilaštvu BiH se akumuliralo 560 neriješenih predmeta ratnih zločina… Nadu da bi konačno mogli biti procesuirani (predmeti protiv zločina nad Srbima) budi činjenica da se u nadzornom tijelu za provođenje strategije nalaze i dva člana iz Republike Srpske (prilog o reviziji strategije za rad na predmetima ratnih zločina); Pravda je skupa a nepravda još skuplja (prilog o nadoknadi štete na Sudu BiH za oslobađajuće presude).

27.02: Skupština Zeničko-dobojskog kantona, čiji Ustav Bosić osporava, još 2004. je Srbima priznala konstitutivnost, pravo na srpski jezik i ćirilicu. Makar formalno (prilog o podnošenju apelacije Ustavnom sudu BiH za prava Srba u kantonima u Federaciji od strane Mladen Bosića); Koliko bezuspješno srpske diplomate u zajedničkim organima BiH sprečavaju događaje na kojima učesnici veličaju politiku kosovskih Albanaca… O štetnosti manifestacije svjedoči i dio prošlogodišnjeg programa u kojem su, kako nezvanično saznajemo, kao počinioci ratnog zločina silovanja, sa zanemarljivim izuzecima, označeni samo pripadnici Vojske Republike Srpske (prilog o odobravanju vize Ćerimu Bajramiju); Ipak, u pokušaju da optužene zaštiti, naizmjenično je demantovao i potvrđivao vlastite navode iz istražnog postupka… Neuspješno je svedok pokušavao i drugih detalja da se ne sjeća… No, pritisnut pitanjima… Nemušti pokušaj da opere Veselijevu i Halilovića (prilog o suđenju Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli).

28.02: Istorijske činjenice danas govore samo jedno. Na dan održavanja referenduma u Sarajevu na Baščaršiji ubijen je srpski svat Nikola Gardović… Gorjela je srpska zastava a sa njom su spaljene iluzije o miru u gradu na Miljacki… turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, 26 godina nakon tog kobnog 1. marta, ponovo šalje uznemirujuće poruke… Da sredine očito nema i da je pitanje da li će je u ovakvoj BiH ikada i biti (prilog o proslavi 1. marta); Osim Glamoča i Grahova, snježne padavine napravile su probleme i srpskim povratnicima u opštini Drvar (prilog o vremenskim nepogodama).

01.03: Federacija obilježila takozvani Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine… Možda nema izmjena Izbornog zakona, možda Srbi nisu svuda konstitutivni u Federaciji ali makar na današnji dan zaboravi se na sve i izabere najveća bh. zastava da se vijori iznad Mostara… Opštem slavlju pridružila se i kompanija Gugl koja je očigledno zaboravila da progugla i sazna da je taj navodni praznik više nego sporan u Bosni i Hercegovini krvavo obojen ubistvom (prilog o proslavi 1. marta); Studenti koji navodno dolaze iz svih krajeva BiH sa ambasadorom su se slikali uz ratne a ne zvaničnu zastavu Bosne i Hercegovine, što Mujezinoviću očigledno nije zasmetalo (prilog o fotografisanju studenata sa ambasadorom u Rusiji); I dok u bh. diplomatiji očigledno malo šta funkcioniše, opozicija je u Narodnoj skupštini danas oštro napadala rad predstavništava Republike Srpske u inostranstvu (prilog o sjednici Narodne skupštine RS); Nakon odluke o imenovanju Slavka Vučurevića za ambasadora BiH u Sloveniji ponovo se otvorila priča o njegovoj kulturi dijaloga (najava priloga za emisiju „Pečat“ o imenovanju Slavka Vučurevića za ambasadora); Ministarstvo odbrane BiH i dalje ćuti. Gdje je oružje koje je navodno trebalo da bude uništeno? Dok se čeka epilog priče, činjenica je da je dugogodišnje pitanje rješavanja viška naoružanja i municije u BiH i dalje vrzino kolo u kojem brojni upitnici ostaju bez odgovora (prilog o uništavanju oružja); Izvjesno je da spasonosna isporuka neće dospjeti pravovremeno i da će Destilacija ugasiti i jedini preostali proizvodni blok… Da paradoks bude veći, teslićko privredno društvo tvrdi da je destilaciono drvo Šuma najskuplje u Evropi (prilog o obustavi rada „Destilacije“ Teslić).

02.03: Kakva država takva i diplomatijaSkandal majstor Sven Alkalaj očigledno dobio je mnogo nasljednika… U propalom pokušaju revizije privatne tužbe Bakira Izetbegovića i sljedbenika protiv Srbije… nedugo nakon što je uznemiravajućim izjavama o Kosovu atmosferu usijao Bakir Izetbegović… Kada je pukla brukaObraz bh. diplomatiji nije osvjetlao ni savjetnik u ambasadi u Beogradu… I ambasada u Iranu nije imuna na skandale… Bitanga je kriomice povučen u Sarajevu i tu mu se gubi tragSramotni događaji nižu se u bh. fabrici skandala… Kako su nas sve nekažnjeno brukali po bijelom svijetu dobro je da nam na ambasade i konzulate domaćini odavno nisu stavili katanac… Bivša ambasadorka u Londonu Elvira Begović ostala je upamćena po grotesknoj depeši… Ako je i od bh. diplomatije, zaista je mnogo (prilog o bh. diplomatiji); Brojna iranska delegacija… šetala se danas Sarajevom, od ministarskih odaja do onih u Predsjedništvu BiH… Za to je zadužen njegov koalicioni kolega…  Zašto ministar, koji obično sve zna… Ili je ipak svoja sabrana djela diferencirao po entitetskoj liniji (prilog o posjeti iranske delegacije BiH); U kampanji za beogradske izbore opozicija je, prema predizbornim istraživanjima, trčala izgubljenu bitku (prilog o lokalnim izborima u Srbiji).

03.03: Sve to skrštenih ruku posmatra prvi čovjek BiH diplomatije… Sve to bh. diplomate začinile su fotografisanjem sa ratnim zastavama… I ovo je samo jedan u nizu pokazatelja da se u bh. diplomatiji ne zna ni ko pije ni ko plaća (prilog o bh. diplomatiji); Agresor je nakon nevažećeg referenduma (prilog o napadu hrvatske vojske na Bosanski Bord); Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma počeo je egzodus Srba iz sarajevskih naselja… Srpska zemlja se u Federaciji uzurpira (prilog o iseljavanju Srba iz Sarajeva); U Doboju kao u raju… (prilog o anketi građana Doboja).

04.03: Jedan od posljednjih diplomatskih skandala, odluka konzulata Bosne i Hercegovine u Minhenu da bude pokrovitelj manifestacije koja slavi desetogodišnjicu takozvane nezavisnosti Kosova, zgrozila je srpsku dijasporu u tom gradu… Konstantno antisrpsko spinovanje od strane diplomatsko-konzularne mreže BiH u tom gradu (prilog o pokroviteljstvu konzulata BiH manifestacije „Dani Balkana“).

 

FTV

26.02: Posljednji skandal CIK-a BiH, a u vezi sa eventualnim izmjenama Izbornog zakona naše zemlje, kulminacija je dugotrajnih antidržavnih napada i uplitanja dvojca Dodik-Čović… Visoki predstavnik Valentin Incko je kao probni balon ponovio raniji stav o jednom predsjedniku i dva potpredsjednika (prilog o izmjenama Izbornog zakona).

27.02: Izbor je još više razjedinio krovnu instituciju koja bi trebala da se bori za prava radnika… Nisu u stanju osigurati ni kvorum sopstvenog sindikata. Kako će se boriti za prava radnika ako se bave sobom? Lični interesi ispred radničkih prava dugo su već na sceni… U narednih trideset dana može se očekivati mnogo toga (prilog o izboru novog rukovodstva Saveza samostalnih sindikata BiH); Zanimljivo je da među pet kantona u apelaciji nema kantona 10 u kojem takođe nema ustavopravne jednakopravnosti Srba (prilog o podnošenju apelacije Ustavnom sudu BiH za prava Srba u kantonima u Federaciji od strane Mladen Bosića); U „slučaju Čović“ istraga je kružila od kantonalnog do državnog tužilaštva i nazad (prilog o monitoringu pravosudnih procesa).

28.02: Rijedak slučaj u BiH: političari zajedničkog stava (prilog o reformama); Domaćini oduševljeni, Evropljani impresionirani… Dragan Čović je u standardnom optimističnom raspoloženjuNesvakidašnji je broj zvaničnika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine (prilog o predaju odgovora na Upitnik Evropske komisije); Deklarativno, u Bosni i Hercegovini postoji opredijeljenost svih političkih struktura za ulazak u Evropsku Uniju, ali je sramotno što je Upitnik predat a da zastupnici u Parlamentu kao ni građani nisu upoznati sa odgovorima koji su poslani u Brisel (prilog o reakcijama na predaju odgovora na Upitnik); Građani su zarobljeni u autima već nekoliko sati (prilog o blokadi puteva od strane ratnih veterana); I na području općine Srebrenica sniježne padavine su otežale ionako težak život stanovnika u srebreničkim selima (prilog o vremenskim nepogodama).

01.03: Naravno, Čović se u svom govoru osvrnuo i na Izborni zakon BiH, kazavši da su izmjene ovog zakona pitanje svih pitanja… Tradicionalno, svečanom prijemu u zgradi Predsjedništva BiH nije prisustvovao srpski član Predsjedništva (prilog o proslavi 1. marta); Iako je platila visoku cijenu, Bosna i Hercegovina danas obilježava 26. godišnjicu nezavisnosti (prilog o godišnjici referenduma).

02.03: Konkretna djela a ne riječi su potrebni u narednom periodu (prilog o reformi pravosuđa).

03.03: U vrijeme kada sve više građana napušta Bosnu i Hercegovinu, prijem 145 zaposlenika na određeno vrijeme u Šumsko privredno društvo Srednjobosanskog kantona u Donjem Vakufu zvuči gotovo nestvarno. No, istinito je i trvde nije predizborna varka… Pretjesna je bila sala u upravnoj zgradi Šumskog privrednog društva Srednjobosanskog kantona za sve one koji su čekali na potpisivanje ugovora… Nakon potpisanih ugovora narednih osam mjeseci njih 145 imaće sigurnu egzistencijuDok s nestrpljenjem iščekuju svoj red na potpis, ne kriju oduševljenje pruženom prilikom koja bi umjesto incidenta trebala biti praviloPružena im je prilika makar i na samo osam sigurnih mjeseci što ove ljude odvraća od odlaska sa kartom u jednom pravcu i daje im nadu da ovdje ima života (prilog o zapošljavanju u Donjem Vakufu).

04.03: U Italiji se održavaju parlamentarni izbori koji će odrediti da li će i Italija podleći populističkom euroskeptičnom i krajnje desničarskom raspoloženju u Europi (prilog o izborima u Italiji); Samo čudo bi moglo poremetiti dosadašnji odnos snaga u kojem prednjači Srpska napredna stranka. Preizborni vašar zaključio se još u petak a više od milion i po birača imaće priliku da svoj glas da onome za koga misli da je na vašaru imao najupečatljiviji nastup ili onome ko je bio najslatkorječiviji. Metro je valuta kojom se baratalo, istina, ne i prvi put. Tema je to o kojoj se u Beogradu priča još od šezdesetih godina prošlog vijeka, pa što ne bi i sada… aktivno u kampanji učestvovao i predsjednik države, stranke i svemira što se njih tiče (prilog o lokalnim izborima u Srbiji).

 

Sumirajući rezultate analize možemo uočiti da su i na RTRS i na FTV prisutna opšta mjesta, odnosno navođenje banalnosti, opšte poznatih i očiglednih činjenica, kao i trivijalnosti (RTRS: mrtvo slovo na papiru, pravda je skupa a nepravda još skuplja, vrzino kolo, pukla bruka, staviti katanac, posmatra skrštenih ruku…; FTV: probni balon, platiti visoku cijenu, s nestrpljenjem iščekuju svoj red, karta u jednom pravcu, nada da ima života…).

Međutim, što se opisa tiče, primijetili smo da se na RTRS u neuporedivo težim oblicima i mnogo više nego na FTV koristi iznošenje utisaka, zaključaka, pretpostavki, karakterizacija i kvalifikacija (RTRS: posljedice višegodišnjeg nerada, srpske diplomate bezuspješno sprečavaju veličanje politike kosovskih Albanaca, štetnost manifestacije, pokušaj da zaštiti optužene, sredine očito nema, na današnji dan zaboravi se na sve i izabere najveća bh. zastava da se vijori, kompanija Gugl koja je očigledno zaboravila da progugla, u bh. diplomatiji očigledno malo šta funkcioniše, da paradoks bude veći, skandal majstor Sven Alkalaj očigledno dobio je mnogo nasljednika, sramotni događaji nižu se u bh. fabrici skandala, groteskna depeša, ministar koji obično sve zna, opozicija je trčala izgubljenu bitku, samo jedan u nizu pokazatelja da se u bh. diplomatiji ne zna ni ko pije ni ko plaća…; FTV: kulminacija dugotrajnih antidržavnih napada i uplitanja dvojca Dodik-Čović, sindikat bi trebalo da se bori za prava radnika, lični interesi ispred radničkih prava, zanimljivo je da među pet kantona u apelaciji nema kantona 10 u kojem takođe nema ustavopravne jednakopravnosti Srba – ironično upućivanje na zaključak da cilj apelacije nije ravnopravnost svih Srba u Federaciji nego samo tamo gdje postoji interes, rijedak slučaj u BiH, konkretna djela a ne riječi su potrebni u narednom periodu, samo čudo bi moglo poremetiti dosadašnji odnos snaga u kojem prednjači Srpska napredna stranka, predizborni vašar, metro je tema o kojoj se u Beogradu priča još od šezdesetih godina prošlog vijeka pa što ne bi i sada…).

Takođe, riječi koje se koriste na RTRS više su obojene, zapaljive i pristrasne nego na FTV (RTRS: sa zastavom su spaljene iluzije, praznik krvavo obojen; FTV: padavine su otežale ionako težak život).

Naposlijetku, na RTRS su mnogo više prisutna preuveličavanja, sterotipi i klišei nego na FTV (RTRS: u prilogu o vremenskim nepogodama navodi se da je situacija teška u opštinama u Federaciji sa srpskom većinom i da su se sa zimom suočili i povratnici u Lušci Palanku – nepotrebno navođenje etničke pripadnosti u situaciji kada je nevrijeme zahvatilo sve ljude bez obzira na etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost; u prilogu o reviziji strategije za rad na predmetima ratnih zločina iznosi se nada da bi predmeti protiv zločina nad Srbima konačno mogli biti procesuirani zbog činjenice da se u nadzornom tijelu za provođenje strategije nalaze i dva člana iz Republike Srpske – stereotip da se do sada ništa nije radilo i da samo Srbi mogu riješiti problem neriješenih predmeta zločina nad Srbima; istorijske činjenice govore samo jedno; kakva država takva i diplomatija. FTV: Dragan Čović je u standardnom optimističnom raspoloženju; tradicionalno, svečanom prijemu u zgradi Predsjedništva BiH nije prisustvovao srpski član Predsjedništva).

Na osnovu svega prikazanog možemo izvući zaključak da je na RTRS prisutno mnogo više neprimjerenog opisa, odnosno korištenja neadekvatnog novinarskog jezika nego na FTV. S tim u vezi, RTRS može mnogo više uticati na odnos publike prema stvarnosti nego FTV, i to nerijetko na negativan način stvarajući klišee, predrasude i stereotipe.

Comment here