DRUŠTVONASLOVNA

Alarmantno: broj oboljelih od malignih bolesti u RS sve veći, na kraju 2015. godine 75 000

Kampanja prevencije malignih oboljenja u Republici Srpskoj nije dala pozitivne rezultate jer je broj oboljelih umjesto da, očekivano, bude smanjen ili kontrolisan u posljednjim godinama povećan. Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske u objavljenoj reviziji Prevencije malignih oboljenja, o čemu je Gerila info već pisala, pojašnjava da su nepoznati rezultati kampanje, da nije uspostavljen tim koji je trebalo da prati rezultate i učinak pojedinačno potpisanih ugovora, da su domovi zdravlja u Republici Srpskoj ostavljeni bez sredstava za preventivne preglede a da je taj novac preusmjeren na pojedinačne projekte koje je Fond zdravstvenog osiguranja potpisivao sa pojedinačnim zdravstvenim ustanovama i udruženjima građana. Domovi zdravlja izgubili su mogućnost preventivnih pregleda osim onog dijela koji je obavezujući kroz redovne preglede.

Revizija je izrazila i sumnju da su svi upisani preventivni pregledi zaista bili preventivni pregledi.

Fond zdravstvenog osiguranja je pojedinačne ugovore potpisivao za Skrining mamografije u ranoj detekciji raka dojke, 2008. godine (menadžer projekta dr Zdenka Gojković), skrining kolorektalnog karcinoma 2008. godine (menadžeri projekta dr Saša Jungić i dr Branislava Jakovljević), skrining karcinoma grlića materice 2009. godine (menadžer projekta dr Nebojša Jovanić) i projekat prevencije i ranog otkrivanja karcinoma prostate na području opštine Zvornik, 2016. godine (menadžer projekta dr Goran Birčaković). Ukupno je, prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja preventivno pregledano oko 120 000 ljudi. U Fondu tvrde da kampanja jeste imala efekta.

Za realizaciju navedenih projekata izdvojeno je, prema podacima iz FZO, oko 3 miliona maraka.

Ministarstvo zdravlja Republike Srpske smo pitali kako je moguće da i pored usvojene strategije i programa i uloženih sredstava broj oboljelih od malignih bolesti svake godine bude veći i kakva je njihova reakcija na sve to. Odgovorili su da su troškovi koji se izdvajaju na zdravstvenu zaštitu osiguranih lica veliki, da se izdvaja velik novac za nove savremene procedure dijagnostike i liječenja a da Fond u potpunosti finansira zdravstvenu zaštitu oboljelima od malignih bolesti.

“Akcionim planom za prevenciju i kontrolu nezaraznih blesti 2019. do 2026. godine koji je nedavno usvojila Vlada Republike Srpske (pripremilo ga je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u saradnji sa Regionalnom kancelarijom za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije) predviđeno je sprovođenje integrisanih mjera usmjerenih ka faktorima rizika u svim sektorima i jačanje zdravstvenog sistema sa ciljem unapređenja prevencije i kontrole nezaraznih bolesti.”-piše u odgovoru Ministarstva zdravlja Republike Srpske.

U ministarstvu kažu i da je posebna pažnja usmjerena na smanjenje izloženosti faktorima rizika. Inače, u Srpskoj je krajem 2015. godine od malignih bolesti bolovalo 75000 ljudi ili 7 odsto populacije a smrt zbog malignih bolesti na drugom je mjestu uzroka smrti u RS. Troškovi Fondova zbog sve većeg broja oboljelih sve veći. Navodi se i da je u 2015. godini u odnosu na 2012. godinu broj oboljelih veći za 10 odsto.

 

Comment here